Pentru a se obține puterea pe Lună, cercetătorii de la N.A.S.A. au efectuat o intensă campanie de documentare.

Pe Lună, lumina soarelui nu este suficient de consistentă, iar bateriile care funcționează la temperaturi de îngheț nu sunt suficient de mari pentru ca planurile tipice de energie regenerabilă să fie viabile la Polul Sud Lunar, care va servi probabil ca primul loc de aterizare pentru programul „Artemis” al N.A.S.A.. Sunt necesare cantități mari de energie pentru utilizarea resurselor in situ, cum ar fi producerea de combustibil pentru rachete care să aducă aterizatoarele înapoi pe Terra și să poată fi operată eficient o tabără de bază.

Camera Reprezentanților Americii a dat N.A.S.A. un termen de 6 luni pentru a elabora un plan referitor la infrastructura electrică de pe Lună, iar ca răspuns, tehnologul principal al N.A.S.A. pentru energie și stocare a energiei, dr. John H. Scott, a prezentat un plan preliminar pentru dezvoltarea acelei infrastructuri la Atelierul de Energie Spațială, desfășurat în Torrance, California, la sfârșitul lunii aprilie.

Viziunea cerută de Camera Reprezentanților privea dincolo de misiunile preliminare „Artemis”, unde ar putea exista o prezență industrială privată semnificativă pe Lună. Dr. Scott a descompus acea viziune în trei faze – faza taberei de bază „Artemis”, faza în care N.A.S.A. este clientul principal al serviciilor de energie disponibile comercial și o faza în care N.A.S.A. este unul dintre mulți alți clienți care utilizează serviciile de energie existente.

Dr. Scott a prezentat cerințele esențiale de tehnologie pentru fiecare fază și a identificat ce sarcini ar putea fi utilizate pentru a alimenta tehnologiile, într-una din faze tehnologiile fiind variate, de la celule de combustie până la heliostate și pot fi folosite pentru a alimenta orice, de la rover-uri la laboratoare complete.

În seria de romane S.F. „Trilogia Marte”, ce descrie prima colonie de pe Planeta Roșie, scriitorul Kim Stanley Robinson amintește despre un reactor nuclear al bazei. Potrivit universetoday.com, „dr. Scott crede că o tehnologie similară ar putea fi utilă și pe Lună, deoarece tehnologia sa Gap A este o sursă mobilă de energie de fisiune la suprafață. Cu toate acestea, tehnologia pe care o evidențiază ca fiind cea mai importantă ar putea fi o surpriză pentru cei care nu sunt ingineri. Circuitele electronice de putere întărite prin radiații sunt cele mai înalte pe lista sa de priorități de dezvoltare. Acest lucru se datorează faptului că, în cuvintele sale, «niciunul dintre aceste blocuri de construcție sau ambiții de creștere nu va ajuta la nimic dacă întreaga rețea se întunecă la prima furtună solară. Aici vom primi ceva»”.

Lunii îi lipsește câmpul magnetic al Pământului care (mai ales) protejează electronicele de pe planetă de particulele solare care ar putea face ravagii în infrastructura energetică dacă ar ajunge la suprafață. La tensiunile necesare pentru a furniza energie unei întregi colonii lunare, nu a existat nicio dezvoltare pentru circuitele electronice de putere, cum ar fi convertoare și invertoare. Prin urmare, întărirea prin radiații a acestor componente este primordială, deoarece întregul sistem s-ar defecta fără ele.

Există câteva opțiuni pe care N.A.S.A. le sprijină deja, inclusiv lucrul la semiconductori fabricați din materiale exotice, cum ar fi diamantele. Dar este nevoie de sprijin suplimentar pentru a demonstra tehnologiile pe care se poate baza pentru a susține întreaga infrastructură lunară.

Pentru a sprijini dezvoltarea acestor tehnologii, Camera Reprezentanților a oferit 40 de milioane de dolari, finanțare în 2023, solicitând ca acestea să fie demonstrate până în 2026. Acest lucru ar trebui să fie la timp pentru orice prezență permanentă semnificativă pe Lună, dar, după cum a spus dr. Scott în prezentarea sa, sunt „mult mai multe studii de făcut”.

Este de văzut dacă toate aceste eforturi au succes și dacă, la 200 de ani după ce Jules Verne a scris „De la Pământ la Lună”, este posibil să existe viață permanentă pe cel mai apropiat vecin al Planetei Albastre, iar suprafața sterilă a Lunii să fie transformată într-o altă casă.