De câteva luni clubul Helion se bucură de creșterea rândurilor sale cu tineri de diverse profesii și vârste. Creatori din domeniul literar, al artelor vizuale (grafică, pictură, B.D.), ai scenariilor, ai abordării teoretice a tematicilor din genul science-fiction. De prin ’80-‘81 (secolul trecut, bineînțeles) nu am mai avut așa un contingent de oameni valoroși.
Un element foarte important, care trebuie precizat, este raportul feminin-masculin creat. Dacă în secolul trecut acest raport înclina categoric către masculin, acum s-a echilibrat, fiind aproape egal, ba uneori fiind în favoarea fetelor (mă refer în special la artele vizuale și la creația literară).
E un fenomen, pe care ne face plăcere să-l consemnăm și să-l aducem spre știința celor care apreciază Helion-ul, dar și detractorilor (că adversari nu pot să le zic).
Dacă analizăm ultimele zece luni (inclusiv cele de vacanță) avem zece debuturi la Helion, cinci la creația literară: Ana Dobrot, Marius Dimcea, Izabela Radosevici, Alina Botezatu, Delia Costea, patru la arte vizuale: Mădălin Andrei Ștefan, Amalia Tirica, Diana Pascu (alias Lisa Hellrand), Alina Cuiedan, și unul la traducători, unde a venit o traducătoare de calibru din engleză: Diana Micliuc.
Până la sfârșitul lunii iunie se mai pregătesc două debuturi.
Ne bucurăm nu numai pentru debuturile în sine, ci, mai ales, pentru calitatea acestor debuturi.
Am lansat de curând un proiect, pe care „evaluatorii” de la Consiliul Județean au încercat să îl înmormânteze. El se cheamă 60 DE MINUTE ÎN COMPANIA ANTICIPAȚIEI, având propuse 24 de manifestări în județele Timiș, Caraș-Severin și Arad.
Dacă nu vom găsi finanțare, probabil că nu vom face nici jumătate dintre ele.
Dar ne vom strădui să facem cât mai multe în Timișoara și în Timiș, încercând să reușim salvarea acestui proiect foarte important pentru conexiunile dintre știință și artă, foarte important și pentru relația om-mașină, migrația cosmică, societățile viitorului etc.
Unde suntem, unde vom ajunge? Dacă vom ajunge!?
Sau dacă vom mai ajunge!? Sau dacă vor mai ajunge urmașii noștri și urmașii urmașilor noștri!
Sunt multe întrebări în 60 DE MINUTE ÎN COMPANIA ANTICIPAȚIEI, dar și multe răspunsuri. Unele plauzibile, convingătoare. Altele mai puțin convingătoare, chiar dacă par mai realiste. Concursurile lansate de clubul Helion înseamnă continuitate, dar și forme specifice de încurajare și sprijinire a potențialului creativității artistice, probantă pentru spiritualitatea românească.
Sesiunea Helion, ajunsă la a 37-a ediție, cu un program bogat și cu teme de mare interes (MOARTEA DUPĂ VIAȚĂ ȘI VIAȚA DUPĂ VIAȚĂ ÎN LITERATURA S.F., moderată de Costel Baboș, și PRINCIPIUL ANTROPIC ÎN SF, avându-l ca moderator pe Cristian Koncz), înseamnă expresia adecvării abordărilor teoretice într-un sistem de valori gestionat de un club de anticipație. Același lucru, dar cu altă coloratură, este și cea de-a 8-a Conferință Internațională Helion, conferință care se desfășoară în limba engleză și care are o ținută academică înaltă. De la înființare și până acum Helion-ul a avut un parcurs în care demnitatea și etica intelectuală au fost înfrățite. De aceea nu ne sperie micimea unor trepăduși de pe Bulevardul C.D. Loga nr. 1, de pe Bulevardul Revoluției, de pe str. Vasile Alecsandri, de pe str. Emanoil Ungureanu sau de pe str. Miron Costin nr. 2. Istoria îi va spulbera ca pe un praf al deșertului cultural, iar uitarea va veni firesc, pentru că lipsesc faptele care să merite a fi consemnate. Faptele Helion-ului au fost întotdeauna circumscrise unui circuit moral curat.