A publicat trei reviste tipărite HELION, numere duble, la care coordonator a fost Cornel Secu. Reviste având un conținut diversificat, de calitate bună, cu ilustrații color și pe hârtie cum trebuie. Autori romani și străini, debutanți sau nu. Singurul lucru regretabil este că nu-i distribuită prin rețelele mari, să știe cât mai multă lume de ea.
Revista online HELION, îngrijită de Ionut Manea, a fost lună de lună prezentă ( mai puțin în august ) cu povestiri în traducere, benzi desenate, recenzii, știri și altele. O apariție digitală lunară, printre foarte puținele care sunt în România, care încearcă să țina flamura s.f. și f. aprinsă indiferent de vremuri.
Clubul în sine, oamenii lui s-au întâlnit de două ori în fiecare lună, în ședințe în care s-au citit creații proprii, s-a cântat, s-au jucat piese de teatru, s-au citit proze de groază, poezii.
A fost un an normal, în care fiecare și-a făcut treaba așa cum s-a priceput mai bine. Un an liniștit.
Anii vin și se duc, lumea se chimba încontinuu, apar noi mentalități, noi puncte de vedere asupra Universului., a societății, a omului. Sunt mai bune, sunt mai rele, timpul ne va spune? Nu. Nimic din toate acestea.
Omenirea pășește pe ce a fost îndesat în fundația scării evolutive, este drept, dar nu înseamnă că noile trepte nu pot fi făcute din alte materiale sau cu altă tehnologie. Ce a fost până ieri o personalitate sau o idee deosebita, astăzi este hulită și aruncată la coșul de gunoi. Nimic nou în asta. Așa a făcut homo sapiens de când a început să facă primii pași pe întinsul Terrei. Dacă a funcționat până acum, va avea același efect și în ceea ce va urma.
Ce ne oferă vitorul? Depinde de noi, un truism care nu obosește să apară. Dar nu de noi cei de acum, ci de noi care trebuie să ne schimbăm mentalitatea în mod radical. Globalizarea este singura soluție pentru a merge mai departe ca specie, enclave economice sunt bune de moment și doar local, evident.
S-a tipărit un alt număr din Biblioteca Nova, număr bilingv, foarte reușit din punct de vedere al conținutului, sub îndrumarea aceluiași Cornel Secu.
Evenimente organizate de club, cu sprijinul definitoriu al Asociației Helion. Iată-le:
– Sesiunea Helion, ediția a 36-a a avut loc online în perioada 25-26 martie și a avut că și teme următoarele:
- Mitizare și demitizare în SF
- Știința și pseudoștiința în SF
La care au participat Cornel Secu, Mircea Oprița, Eugen Cadaru, Bianca Sol, Ionut Manea, Felicia Ceausu, Daniel Botgros, Cristina Negreanu, Adrian Bancu Cristian Koncz și alții. O sesiune reușită, în pofida faptului că totul s-a desfășurat prin intermediul internetului.
– În perioada 7-8 mai a avut loc cea de-a 7-a Sesiune Internațională Helion, online. Cu tema „Travel through the Paradoxes of Time”,
Utopia, and Fantasy (ÎI) și a avut printre invitați pe Peter Seyfert (München, Germany), Constantina Raveca Buleu (Cluj-Napoca, Romania), Conrad ScottT (Edmonton, Canada, Cornel Balan (Ottawa, Canada), Letterio Todaro (Catania, Italy), Arno Behrend (Düsseldorf, Germany), Magdalena Grabias S (Lublin, Poland).
https://helionsf.ro/wp-content/uploads/2022/05/Caiet-conferinta-2021-pagini.pdf
În cadrul aceleiași sesiuni s-au prezentat expoziții de artă, mini concerte de muzică și prezentare de filme s.f.
O sesiune reușită, având comunicări interesante ce au suscitat discuții animate.
– ROMCON 43 a fost ținut tot pe internet. Sesiune susținută de către Asociația Helion, în erioada 28-29 mai. Invitați de onoare: scriitorul Eugen Cadaru și artistul vizual Dan Voinea.
Invitaţi speciali: Cornel Balan, Ionuț Manea, Luminiță Manole.
Fan invitat special: Cristina Negreanu.
Juriul celei de-a 43-a ediţîi a ROMCON-ului este format din: Mircea Oprița, preşedinte;
Daniel Botgros, Eugen Cadaru, Vlad Fringhiu, Ovidiu Vitan – membri.
Link catre programul Romcon https://romconsf.arcasf.ro/2022/05/17/program-romcon-2022/
A avut loc Concursul Național de proză scurtă Helion. Cu proze bune, idei interesante.
Incălzirea globală, pentru cei care cred că există, nu mai poate fi ocolită, am trecut de punctul acela, acum suntem în plină cădere. Vor fi tot mai multe extreme meteorologice, și de durată mai mare. Anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. Este un real motiv de panică, dar omenirea a trecut prin încercări mai serioase, așa că vom supraviețui fară probleme.
Literatura, arta s.f. și f. în Romania va merge mai departe, ca până acum. Cu bune, cu rele, cu unii cu alții. Cu reviste tipărite, online, cu volume de povestiri pe hârtie sau pdf.
Viitorul a venit de mult, noi suntem mai înceti să-l vedem, să-l înțelegem, să-l vrem.