titlu: Quatermass 2 – Enemy from Space ( remake după serialul în şase episoade, Quatermass II, 1955 )
anul apariţiei: 1957
regie: Val Guest ( The Day the Earth caught Fire (1961), The Abominable Snowman (1957), The Quatermass Xperiment ( 1955 ) etc. )
scenariu: Nigel Kneale ( aproape toate filmele şi serialele Quatermass )

Primul film ce a avut în titlu o cifră arabă, care să arate că este urmarea la alt film. Filmat color, cu developare Agfa, dar apărut pe ecrane în variantă alb-negru.

 

Profesorul Quatermass conduce o bază ştiinţifică, unde construieşte rachete cu propulsie nucleară pentru colonizarea Lunii. Are chiar şi un plan bine schiţat de colonie umană, cu domuri şi pasaje, pentru care încearcă să găsească sprijin financiar. O cădere de meteori misterioşi îşi face apariţia pe cerul regiunii, fiind sunt urmăriţi cu staţia radar a bazei ştiinţifice. Cineva aduce la bază un meteorit găsit în apropierea unui sat din vecinătate. Quatermass, însoţit de un alt om de ştiinţă, pleacă să investigheze.

Acolo descoperă un sat demolat şi în locul lui o bază asemănătoare cu cea concepută de el. De jur împrejur sunt obiecte alungite, care conţin un gaz ce provoacă răni celor care îl inhalează. Colegul său este afectat de gaz şi este dus de gărzile ce păzeau complexul industrial în interiorul bazei. Când profesorul întreabă autorităţile despre ce este vorba, răspunsul este că acolo se află o fabrică experimentală de producţie a alimentelor sintetice. Adevărul este, evident, altul! Quatermass descoperă destul de rapid ca de fapt este vorba de o invazie a extratereştrilor care vin pe Pământ sub forma unui gaz, închis în acei meteoriţi. Mai departe urmează încercările sale de a intra în interiorul bazei, alianţa cu muncitorii care au construit acele clădiri, o confruntare armată şi, la sfârşit, dezvăluirea adevărului.

Ideea nu-i rea şi este condusă destul de coerent.

Filmul este bine făcut, cu excepţia unor stângăcii ale actorilor. Și a recuzitei. Reuşeşte să creeze o poveste credibilă chiar prin interacţiunea personajelor, lipsite total, la acea vreme, de tot bagajul actual de political correctness. Brian Donlevy ( care a mai jucat şi în Quatermass Xperiment din 1955 ) joacă binişor, sub nivelul lui Andrew Keir din Quatermass and the Pit din 1967. Dacă efectele speciale sunt privite prin ochii anilor în care au fost făcute, atunci filmul se poate considera unul care face o notă aparte şi tratează lucrurile cu multă seriozitate.