titlu: MFKZ – Mutafukaz

anul apariţiei: 2017

durata: 1 h şi 34 min

regie:  Shôjirô Nishimi ( Tekkonkinkreet (!), Mind Game, Akira (!), adică ştie ce vrea! 🙂 )

şi Guillaume Renard

scenariu: Guillaume Renard, bazat pe benzile desenate şi pe scurtmetrajul omonim.

coproducţie  Ankama Animations ( Franţa ) and Studio 4°C ( Japonia )

Din viziunea unor francezi nebuni, RUN şi BICARGO, duşi cu mintea la plimbare, ce s-au gândit, prin 1998, să reîmprospăteze, pe cât posibil, benzile desenate franceze. Şi au reuşit. Publicate la 619 Label, începând cu 2006, au reuşit să atragă de partea lor o mulţime de fani.

Iar 11 ani mai târziu s-a produs MFKZ! Filmul!

Dark Meat City, un oraş în care mergi cu privirile în jos, să nu superi locuitorii săi. Un oraş în care toate speranţele sunt îngropate sub un start gros de deziluzii, droguri şi sânge. Un oraş din care nu poţi pleca. Angelino şi Vanz, cele două personaje principale îşi duc viaţă în Rios Rosas, un cartier rău-famat din rău-famatul oraş Dead Meat City. Fără ocupaţie, cu visele bătute în cuie de pereţii scorojiţi ai camerei, cei doi se zbat să trăiască şi mai ales să supravieţuiască. Angelino este un tip fără ambiţii, având doar un scop: acela de a trăi cât mai retras, să nu atragă atenţia nimănui. În plus, are probleme în a-şi lega şireturile…

Într-o zi Angelino are un accident cu scooter-ul, în momentul în care atenţia îi este distrasă de o fată aflată pe trotuar. În benzile desenate întâmplarea este mai detaliată, însă în film totul sare la momentul în care, aparent fără răni, Angelino ajunge acasă şi îi povesteşte lui Vanz prin ce a trecut. Pe măsură ce trece timpul, începe să aibă tot felul de halucinaţii, iar nu mult după aceea începe lupta pentru a-şi păstra viaţa şi, mai ales, mintea întreagă.

Acţiunea este cu pedala de acceleraţie la podea tot timpul, imaginile se succed fulgerător iar mişcările camerei de filmat sunt ameţitoare de-a dreptul! Un fel de Grand Theft Auto, jocul.

Animaţia filmului îmbină elemente de 3D cu cele de 2D şi aduce un plus, clar, faţă de original. Desenele sunt mult mai fluide, mai bine definite. Culorile sunt bine alese şi fac un paletar original. Îi lipseşte însă mult din duritatea şi umorul benzilor desenate, care au deja trei istorii paralele şi se intind pe sute de pagini.

Un desen animat de neratat!

 

Dark Meat City is a very big place, and Rios Rosas is a long way from anywhere!