10 Steps to a Whole New You” este o povestire fantastică scrisă de Tonya Liburd, în numărul 63 al revistei Fantasy Magazine (www.fantasy-magazine.com), în anul 2021. Tonya este Senior Editor al revistei, Abyss&Apex.

     Un  real freshwriting, fără spații moarte, intens, un text precum un zmeu, pe care scriitoarea îl ridică și coboară după bunul plac. Totul se petrece la marginea orașului, într-un loc ,, too urban to be rural, too rural to be urban.”  Sunt zece pași, după cum ne avertizează Tonya, încă de la început, zece mini-capitole, pentru a deveni altcineva, complet nou, – anume ce?, vă las pe voi să descoperiți – cu titluri semnificative ( Lasă-te sedus, Acceptă provocarea ca un idiot, Realizează că nu te poți întoarce la vechea ta viață, etc. ), atractive și, în același timp, care te pun pe gânduri, nelipsind izul umoristic în doze mici, bine calculate. 

     Soucouyant este un spirit aparținând folclorului insulelor Caraibe (un fel de vrăjitoare demonică) care-și leapădă pielea (noaptea) și suge sângele victimelor sale. Așa vei păți și tu, dacă accepți provocarea povestitoarei și devii victima lui Francine, o văduvă cu forțe supranaturale și cu o putere de convingere demnă de un spirit malefic. Recomand, atât pentru un alt fel de abordare narativă, cât și pentru domeniul fantastic din Marea Caraibilor, despre care știm atât de puțin.