Asemeni anilor trecuți, și acest an 2021 este unul încărcat de evenimente astronomice, eclipsele, aversele de meteori, ocultații (situații în care o planetă din prim-plan blochează vederea unei alte planete din spatele său).
Un top 10 al evenimentelor astronomice pentru anul 2021, începând cu luna aprilie, ar putea fi următorul:
21.01.2021, triplă conjuncție, Luna și planetele Marte și Uranus
08.02.2021- ploaia de meteoriți din direcția Alpha Centauri
17 aprilie: – ocultarea lui Marte de către Lună;
26 mai: – eclipsă totală de Lună;
10 iunie: – eclipsă inelară de Soare;
12 august: – vârful ploii de meteori – Perseide;
18 august: – strânsă conjuncție Marte-Mercur;
10 octombrie: – ploaie de meteori, excepțional de strălucitori;
19 noiembrie: – eclipsă parțială de Lună;
4 decembrie: – eclipsă totală de Soare.
Așadar, anul 2021 cuprinde două eclipse de Lună și două eclipse de Soare. Eclipsele de Lună includ: o eclipsă totală pe 26 mai, cu o durată maximă de 15 minute, centrată pe regiunea Pacific -Rim (Bazinul Pacific include Rim Pacific și insulele din Oceanul Pacific) și o eclipsă parțială profundă de Lună (97% umbră) pe 19 noiembrie, care se poate vedea numai din America, Europa de Nord, Asia de Est, Australia și Pacific.
Eclipsele solare din 2021 includ: o eclipsă inelară de Soare pe 10 iunie, cu o durată maximă de 3 minute și 51 de secunde, traversând Arctica, și o eclipsă totală de Soare pe 4 decembrie, faza totală putând fi observată numai de pe suprafața Atlanticului de Sud după care va trece peste Antarctica Occidentală și va lua sfârșit în extremitatea sudică a Oceanului Pacific. Va putea fi observată și ca o fază parțială foarte slabă din sudul Africii și din sud-estul Australiei.
Și în anul 2021, planetele din sistemul nostru solar își vor continua „dansul”, câteva dintre cele mai bune conjuncții ale lor vor avea loc după cum urmează:
11 februarie: Venus-Jupiter se află la 24′ în zori, la 11 grade de Soare;
5 martie: Mercur-Jupiter la o distanță de 21′ în zori, la 27 de grade de Soare;
25 aprilie: Mercur-Venus sunt la un grad distanță, la amurg, la doar șapte grade de Soare;
12 mai: Venus și Luna subțire care crește se aproprie la doar un grad, la amurg, la 12 grade de Soare;
18 august: Mercur și Marte sunt la o distanță de 4′, la 17 grade la est de Soare, pe cerul amurgului (este considerată cea mai bună conjuncție pentru 2021).
În anul 2021 vor putea fi văzute și averse de meteori, inclusiv Geminidele, Leonidele și Cadrantidele, din cauza fazei de interferență a Lunii. O bună vizibilitate va avea și curentul Perseidelor în luna august 2021.
În 6 mai are loc varful ploii de meteori Eta Aquarid, iar în 7 iunie va fi vizibil vârful ploii meteoriților Arietide. Ploaia de meteori Andromedids va avea vârful în 3 decembrie, ea va reprezenta ultima mare ploaie de meteori din anul 2021.
Sursa: www.universetoday.com
Foto: www.universetoday.com
Sursa: www.universetoday.com
Foto: Valentin Grigore, Observatorul prahovean, despreastronomie.wordpress.com