Fotografii imposibile

Ar putea energiile spectrale să influenţeze clişeele fotografice? La developarea negativelor se descoperă, uneori, nişte „defecte“ ciudate: luminozităţi, contururi de ceaţă, sau chiar personaje umane care nu fuseseră în cadru la declanşarea aparatului.

Un asemenea caz este menţionat de general-colonelul de aviaţie Sir Victor Goddard în „Flight Towards Reality“, „Zbor către Realitate“. Într-una din fotografiile reproduse în carte a apărut, într-un grup de aviatori, unul care n-avea cum să se afle acolo… Murise cu câteva zile înainte, lovit de elicea unui avion ce rula pe pistă!

 

Înregistrări sonore 

 

La sfârşitul anilor ’50, Friedrich Jurgensen a descoperit pentru prima oară nişte sunete inexplicabile pe benzile de magnetofon, deşi nimeni nu se afla în cameră în momentul imprimării. În 1971 s-au efectuat înregistrări în studiouri securizate fonic, ce excludeau apariţia oricărui sunet parazitar. Aparatele de monitorizare nu au detectat nici un zgomot exterior, însă, la derularea benzilor, s-a auzit o babilonie de voci venite de nicăieri.

Tot ce a fost, este sau va fi, lasă o amprentă energetică – ceea ce ar explica prezenţa unor emisii sonore suprapuse peste transmisiuni radio, convorbiri telefonice, înregistrări pe benzi de magnetofon, casete audio sau CD-uri. Insesizabile pentru auzul omenesc, cu un conţinut neinteligibil, fragmentat sau ambiguu, aceste sunete par să vină de Dincolo

Ce sunt mesajele electroacustice venite de eter? Echivalentul fotografiilor spectrale, sunete-spirit invadând benzile, la fel cum imaginile-spirit se insinuează în negativele fotografice? Sau doar transmisiuni haotice radio, rezultatul unor defecţiuni tehnice?

Înregistrărilor audio li se adaugă texte afişate pe ecranul calculatorului şi secvenţe stranii apărute la televizor… O asemenea experienţă a trăit în anii ’60 Bonnie Mogyorossi (New York, SUA). Se uita la o emisiune de divertisment când, imaginea de pe ecran, s-a schimbat într-un cadru de junglă unde soldaţi americani se retrăgeau în panică…

„Printre cei căzuţi l-am văzut pe John. Fusese împuşcat în piept“, îşi amintea Bonnie.

Două săptămâni mai târziu, o scrisoare purtând antetul armatei americane, avea să îi confirme „viziunea“: logodnicul ei, combatant în războiul din Vietnam, fusese ucis, constatarea medicului legist fiind: „plagă în piept, prin împuşcare“.

Photo by Larry Burrows)

 

Mesagerii lumii de Dincolo

Ce sunt apariţiile de fantome? Halucinaţii? Mesaje holografice dintr-o altă dimensiune? Simptome ale unor maladii psihice? Forme post-mortem ale conştiinţei?

Dacă personalitatea energetico-informaţională umană nu dispare la deces, ci se disociază de corpul biologic, ea va fi translată într-o dimensiune în care se intră prin procesul morţii. Însă trecerea nu se desfăşoară întotdeauna fără incidente, unele entităţi spirituale rămânând captive undeva între acolo şi aici. Ele revin în locuri familiare – uneori după ani, decenii sau secole, căci timpul lor a devenit incompatibil cu al  nostru.

Vizitatorii se manifestă vizual, sonor sau chiar senzitiv – când martorii simt răsuflări, mirosuri familiare, schimbări de temperatură…

Incidentele spectrale au fost adesea confundate cu viziuni din trecut, deşi există nişte diferenţe esenţiale. O proiecţie temporală nu face decât să repete, identic, un eveniment desfăşurat cândva, într-un trecut la care martorul are acces doar ca spectator, incapabil să intervină. În cazul apariţiei unei entităţi spirituale, ea reprezintă singura anomalie care invadează realitatea; incidentul se petrece în prezent, iar rezultatul poate fi, adesea, imprevizibil. 

Foto: Noicon, Time Magazine/Time & Life Pictures/Getty Images, Anticariat esoteric