ALL-STAR SUPERMAN

Data publicării: original în 12 numere între 2005 şi 2008 la DC Comics

Reeditare în 2018 cu material nou la DC Black Label ( ediţia în discuţie )

270 de planşe

Scenariu: Grant Morrison

Desenat: Frank Quitely

Cerneala şi culori: Jamie Grant

Dialoguri: Phil Balsman şi Travis Lanham

All-Star Superman a câştigat Eisner Award la categoria „Best New Series” în 2006, iar anul următor la categoria „Best Continuing Series”, precum şi în 2009. A mai luat Harvey Awards pentru  „Best Artist” şi „Best Single Issue” în 2008. În 2006 a câştigat Eagle Award pentru  „Favourite New Comic Book” şi „Favourite Comics Cover”  şi altele…

All-Star Superman este considerată ca fiind cea mai bună poveste, cea mai originală, a personajului zburător binecunoscut. Şi acest lucru reiese clar chiar din spusele autorilor, în postfaţa volumului: au vrut să-l prezinte pe Superman într-o lumină nouă, ca o figură a Iluminismului, o viziune a Renaşterii asupra omului ideal, perfect în minte, trup şi intenţii.
Povestea este practic o restartare a întregii istorii, situându-se, ca şi concept, prin anii ’60. Lois Lane nu ştie adevărata identiatte a lui Clark Kent, Rex Luthor este clasicul Luthor: rău şi fără sentimente.

Autorii au pus un accent nemaiîntâlnit până atunci ( 2005) în a arăta diferenţa destul de mare dintre Clark Kent şi Superman, iar câteva planse de la sfârşitul cărţii subliniază dorinţa lor de a sublinia vizibil transformarea care are loc. Kent este un om grăsuţ, cu burtă, umerii înguşti şi lăsaţi, aplecat, împiedicat, dar salvând viaţa cuiva de fiecare dată. Interesant că pe parcursul volumului Superman nu da decât vreo 10 pumni ( exceptând finalul), nu se prea luptă, este foarte cerebral şi efectiv reuşeşte să treacă peste o mulţime de situaţii limită ocolindu-le cu eleganţă.
Sunt 12 istorii care sunt de sine stătătoare dar toate au un substrat: Superman este pe moarte, iradiat de Soare. Rezultat al unei misiuni de salvare în care un echipaj uman, aflat la bordul sondei spaţiale Ray Bradbury,  a fost prins în capcana gravitaţiei solare. Totul pus la cale de Luthor, evident, care ştia că un flux prea mare de radiaţie solară înseamnă sfârşitul supereroului.

Avem povestea în care, pentru o zi, Lois Lane capătă puteri asemănătoare cu cele ale lui Superman, alta în care îşi fac apariţia Atlas şi Samson, călătorii temporali, ce îl aduc, fără să vrea, pe Ultrasfinx, care-i pe urmele lor. Varianta de Superman din anul 4500 care prezice un viitor posibil. Kryptonul negru ia minţile eroului, transformându-l în Black K Superman, şi aproape că-l determină să-l omoare pe Olsen. Avem povestea în care îl salvează de la moarte pe Luthor de mai multe ori. Aflăm cum moare tatăl său adoptiv. Avem parte de o reîntâlnire emoţionantă între Superman şi Krypto, câinele său, care a ajuns în sfârşit, după ani de rătăciri, pe Pământ. Îi vedem pe Kal Kent, venit din anul 85.250, şi pe Klyzyzk Klzntplkz (!), Superman-ul din cea de-a cincea dimensiune.  Toţi făcând parte din Superman Squad, care luptă pentru păstrarea structurii spaţiu-timpului. Planeta Bizarro, venind din Underverse, îşi face apariţia lângă Pământ. O lume cubică în care totul este inversat, trebuie să spui „nu” ca să faci o afirmaţie, idealul în viaţă este să fii cât mai tolomac…Unde Zibarro este privit ca un rebut al societăţii, Bizarro Flash are ameţitoarea viteză de… 5 centimetri pe oră. Toate acestea se petrec sub o umbra subtilă şi sinistră a morţii iminente a eroului, care la un moment dat îşi scrie testamentul… În final, o luptă apoteotica între Superman şi Luthor. Va supravieţui luptătorul pentru dreptate sau nu? Răspunsul este surprinzător!

Volumul în sine este o prezentare perfectă a unui concept,  a gândirii autorilor şi cursul lor în finalizarea unei idei mai vechi, din 1999. La sfârşit sunt schiţele de studiu lui Quitely asupra personajelor, împreuna cu unele notiţe.
Grant Morrison efectiv realizează ceea ce n-a mai reuşit nimeni până la el: să rescrie mult mai bine un personaj deja cu mii de volume de grafică şi zeci filme în spate.
Quietly face o treabă monumentală, cu tuşe rapide, vederi din unghiuri inovative. Este clar că a pus la bătaie tot talentul său şi a făcut-o cu afecţiune si atenţie pentru personaj. Jamie Grant trece această bandă desenată direct în arealul artei de mare clasă. A ales cu atenţie paletarele de culori şi a depus o muncă titanică, ce transpare din gradientele care se găsesc peste tot. O muncă de echipa extrem de bine realizată, care aduce mai aproape chiar şi cititorii care nu prea gusta povestirile cu supereroi.

S-a făcut un film, în anul 2011, intitulat All*Star Superman, în regia lui Sam Liu care în general a coordonat filme de animaţie din universul DC, fără prea mari reuşite.

O anecdotă: ştiaţi că Superman este evreu? Atât ca şi istorie cât şi ca obiceiuri. Creatorii lui, autorul Jerry Siegel şi ilustratorul Joe Shuster, au fost evrei şi au înglobat în caracterele lor elemente provenite din istoria poporului evreu referitor la exil. Superman s-a născut pe Krypton, clar, însă asemănările cu experienţele evreilor: venirea lui în America, părinţii adoptivi, puterea lui, asemănătoare cu cea a Golemului, etc.  au făcut să apară tot felul de supoziţii mai mult sau mai puţin serioase.

Grant Morrison a mai facut: Animal Man, Doom Patrol, We3 si multe editii din universul Detective Comics ( DC )

Frank Quietly a mai lucrat la: JLA: Earth2, The invisibles, Transmetropolitan, The Authority, The Sandman: Endless Nights, We3 si multe altele

Jamie Grant a mai colorat in : Hellblazer, Superboy, Black Bag

 

What kind of self-loathing degenerate, disguises his true nature to snort and snuffle among subhumans?