Stimate  domnule academician inginer Dorin Dumitru Prunariu

Vă scriu în calitatea dumneavoastră de președinte al COPOUS, forul din cadrul ONU care se ocupă de activitățile spațiale. Doar dumneavoastră aveți competența și, sper, bunăvoința de a-mi rezolva problema existențială. E vorba de câinele meu care mă trezește de câteva luni la cele mai neobișnuite ore din noapte. Uneori și de două ori pe noapte, ceea ce este și mai enervant. El, cu pretextul satisfaceriii nevoilor fiziologice, mă scoate la plimbare în jurul blocului unde locuim, într-un mod ciudat. Nu ar fi nici o problemă dacă orele ar fi regulate, organismul uman s-ar putea obișnui. Dar poftele câinelui meu nu țin seama de bioritmul persoanei mele. Probabil vă întrebați, dacă ați mai avut răbdarea să îmi citiți scrisoarea până în acest punct , de ce apelez la dumneavoastră și nu la un medic veterinar sau la un psiholog pentru rasa canină. Pentru că nu e de competența lor.

Pentru că problema nu a fost rezolvată nici de ESA, nici de NASA, cărora le-am scris deja. M-am plâns prin și lor, le-am trimis memorii rugându-i să regularizeze trecerea Stației Spațiale Internaționale prin apropierea coordonatelor vestului României, cumva la ore mai omenești, pentru a putea dormi. Pentru că, așa cum am menționat, câinele meu mă scoate la plimbare la fiecare trecere nocturnă sau diurnă a ISS prin orizontul nostru. Asta are loc și în nopțile cu cer noros, motiv pentru care primele luni nu mi-am dat seama de cauză, fiind o vreme foarte ploioasă sau mohorâtă. După ce am observat împreună trecerea ISS pe vreme senină, am apelat la un prieten, profesor de matematică, și el a făcut o  aplicație ce îmi calculează cu precizie aceste treceri.

La vârsta mea tulburarea somnului la ore nepotrivite duce la insomnii cronice, tot bioritmul mi-e dat peste cap și greu mai pot adormi la loc. Aveți, vă rog, amabilitatea de a-mi satisface cererea și de a ruga pe cei ce stabilesc orbita ISS să o facă mai regulată decât trenurile, mai spre zi.

Cu încredere că ONU va analiza și va lua măsurile ce se cuvin pentru a asigura odihna oamenilor muncii, proprietari de câini cu apartenență familială, vă mulțumesc anticipat.

 

Al dumneavoastră compatriot,

Adrian Constantinescu

Timișoara, 18 decembrie 1999

 

foto https://www.businessinsider.com/telescope-video-spacex-crew-dragon-docked-space-station-2020-7