Uzumaki – Junji Ito ( Spirala – traducere)

Aparut la Big Comic Spirits de la Shogakukan 1998 – 1999, 16 numere

Status – finalizat

Public – Seinen horror

1 volum Omnibus Deluxe Edition in limba engleza – aproximativ 640 de planse ( octombrie 2013 ) la VIZ

Junji Ito este fără doar şi poate cel mai cunoscut mangaka de horror nu doar prin desenele sale dar şi prin faptul că mai toate operele lui au fost transpuse în filme şi în anime:

  • Tomie în 1998
  • Uzumaki în 2000
  • Kakashi în 2001
  • Marronier în 2004
  • Gyo în 2012
  • Junji Itô: Korekushon ( Colectia Junji Ito ) în 2018, anime prezentând în fiecare episod câte o povestire de-a sa ( 12 episoade ) adaptate dupa unele volume din seria Junji Ito Masterpiece Collection si Fragments of Horror

Uzumaki este o continuă adâncire într-o lume ce devine din ce în ce mai halucinantă. De la prima planşă în care se admiră cochilia unui melc până la disoluţia totală a unui sat pierdut printre munţii Japoniei, din finalul volumului.

Blestemul ce umbreşte localitatea Kurouzu-cho nu are o cauză aparenta, cu toate că unele indicii subtile ar putea să ofere o explicaţie a fenomenului. Personajul principal, Kirie, încerca la început să înţeleagă ce se întâmplă cu obsesia celor din jurul ei iar apoi, pe măsură ce lucrurile evoluează accelerat, se străduie, împreună cu un grup de prieteni, să supravieţuiască schimbărilor drastice. Oamenii se transformă în melci uriaşi, limacşi, se contopesc unii cu alţii, devin spirale ce se autodistrug. Furtuni devastatoare rearanjează Universul, lăsând în picioare doar anumite case, orientate în spirală.

Nu există scăpare din Kurouzu-cho, o dată ce ai intrat eşti blestemat. Căile de ieşire din sat sunt acum întoarse în ele însele, spirale ce duc spre neant, spre adâncuri întunecate, în care te prăbuşeşti, fără şanse de scăpare. Singurul lucru pe care îl poţi face este să urmezi drumul spiralat ce duce spre centru, spre locul de unde toate par că vin şi se duc. Kirie reuşeşte să supravieţuiască miraculos până la un moment dat, iar apoi lucrurile încep să se complice şi pentru ea.
Imaginile sunt de multe ori şocante, deosebit de originale, extrem de lucrate şi complexe. Nu te oripilează ceea ce se întâmplă în pagini ci modul în care au loc acele transformări, modul în care Junji Ito le transpune prin intermediul tuşului. Te trezeşti că nu mai poţi lăsa din mâna povestea, eşti speriat, priveşti cu suspiciune prin cameră şi te gândeşti cu oroare că în ureche ai şi tu o…SPIRALĂ!