– Găştile literare din România s-au înghesuit la revoluţii, la cântări, la aplauze, la asociere civică augustă dar au eşuat în proiectele lor fără pic de grandoare. Să te iei la bătaie cu găşcarii literari e nasol dacă nu ai curaj, sictir şi viziune. Eu am de toate, nu mă plâng, zise scriitorul provincial simpatizant PSD, la un oarecare târg de carte organizat de androizi.

– Acum, să vedem, ce fac găştile literare din România? Mai pe şleau se dedulcesc, pe bune, cu utopiile literare. Pentru asta, găşcarii literari primesc măriri de la tot felul de preşedinţi de stat, de la tot felul de organizaţii oculte şi simandicoase, sunt editaţi în piele de ţap şi sunt chemaţi la televizie să ne zică cam cum stau treburile cu economia, cu PIB-ul, cu guvernarea, cu parlamentarismul, cu gastronomia şi timpul liber, cu sexul, cu învăţământul, cu geostrategiile, bla, bla, bla, răcni un scriitor independent, stând cu ochii pe US ca pe butelie.

– Găşcarii literari au naşi fie la Moscova, fie la Paris, fie la Londra sau Berlin, fie la Washington. Dacă nu te doare capu şi eşti începător, ar fi o eroare să intri-n controversă cu găştile literare, nu te vor ierta, te vor strivi. Găştile literare din România au edituri agreate, fonduri, intrări pe la televiziile de toate felurile, priteşuguri, amantlâcuri, zice un aspirant la gloria literară care face naveta între Bârlad și Săpânța cu naveta spațială.

–  Găştile literare au luat cu asalt spaţiul virtual unde combat în multe feluri, mai grav, mai hazos, mai ridicol, mai înverşunat. Se acuză unele pe alte de tot felul de rele, de matrapazlâcuri, de uitarea-de-patrie, de rasism, de pervertirea Istoriei Mamă, de furăciune telectuală și de Science Fiction lălăit și sălciu. Hai nebun, tevatură balcanică, rătăcire, strigă un poet nenormat votând când cu occidentalii, cânt cu promonarhiștii, când cu prosovieticii, după caz.

Arta grafică: Doru Cristian Deliu – Un flașnetar la Capșa