adrian-chifu-1

 

În biologie, cercetătorii folosesc adeseori acronimul din engleza ”MRSGREN” pentru a descrie viaţa. Acesta reprezintă mișcarea (M-move), respirația (R-respiration), sensibilitatea (S-sensitivity), creșterea (G-growth), reproducerea (R-reproduction), excreția (E-excretion) și nutriția (N-nutrition).

Cu toate acestea, Helen Sharman, primul astronaut al Marii Britanii. dar și chimist în cadrul Imperial College London, a declarat recent că forme de viață extraterestre, care sunt imposibil de observat, ar putea trăi printre noi.

Deşi viața poate fi ușor de recunoscut, este de notorietate faptul că este dificil de definit în pofida unor dezbateri care durează de secole, poate chiar milenii.

De exemplu, o imprimantă 3D se poate reproduce singură, dar nu o putem considera vie. Pe de altă parte, un catâr este steril (nu se poate reproduce), dar nu putem nega niciodată faptul că trăiește.

În prezent există mai mult de 100 de definiții despre ce este viața. O abordare alternativă, dar imperfectă, descrie viaţa drept un ”sistem chimic, independent, capabil de evoluţie“.

Lipsa unei definiții este o problemă uriașă, mai ales atunci când ne referim la căutarea vieții extraterestre. Nefiind capabili să definim viața, altfel decât prin ”o vom cunoaște, atunci când o vom găsi” înseamnă că ne limităm cu adevărat la ideile geocentrice, posibil chiar antropocentrice, cu privire la cum arată viața.

Atunci când ne gândim la civilizaţiile extraterestre, ne imaginăm adeseori creaturi umanoide. Cu toate acestea, viața inteligentă, pe care o căutăm, s-ar putea să nu fie umanoidă.

Viața, dar nu așa cum o cunoaştem

Sharman crede în existenţa vieţii extraterestre şi se întreabă:

„Viaţa extraterestră este ca tine și ca mine, formată din carbon și azot? Poate nu. Este posibil să fie aici, chiar acum, dar, pur și simplu, nu o putem vedea”.

O astfel de viață ar exista într-o ”biosferă fantomă”. Prin aceasta nu mă refer la un tărâm fantomă, ci la creaturi nedescoperite cu o biochimie diferită. Acest lucru înseamnă că nu le putem studia și nici nu le putem observa, deoarece acestea sunt în afara înțelegerii noastre.

 

Mai multe aflați aici: stiintaonline.ro/ar-putea-exista-forme-extraterestre-de-viata-invizibile-printre-noi/

Credit art: Adrian Chifu