Un satelit poartă numele unui timișorean, Reuven Ramaty – RHESSI? În anul 1937, pe 25 februarie, se naște la Timișoara, într-o familie de evrei bănățeni, Reuven Ramaty, pionierul astrofizicii energetice.  El a lucrat timp de trei decenii la NASA, contribuind la multe misiuni spațiale de cercetare. A inovat fizica exploziilor solare, astronomia razelor gamma și a razelor cosmice.

Reuven Ramaty a decedat pe 8 aprilie 2001, în Statele Unite ale Americii.

Numele său a fost dat unui satelit care realizează imagini color performante din interiorul exploziilor solare. Acest satelit, al șaselea din seria de mici sateliți de explorare solară, a fost primul care a fotografiat spectrul de raze X și Gamma emis de o exploziile solare, primul satelit gestionat în modul Investigator Principal, unde PI este responsabil pentru toate aspectele misiunii, cu excepția vehiculului de lansare.

RHESSI este proiectat pentru a investiga accelerarea particulelor și eliberarea de energie în raze solare, prin imagistică și spectroscopie a radiației gamma continue emise de electroni energetici și a liniilor de raze gamma produse de ioni energetici. Unicul instrument este format dintr-o cameră foto digitală, formată din nouă colimatoare de modulare rotative bi-grilă (RMC), plasate în fața unui spectrometru cu nouă detectoare de germaniu, răcite criogenic (GeDs), câte unul în spatele fiecărui RMC. Oferă prima spectroscopie imagistică cu raze X de înaltă rezoluție, prima spectroscopie de înaltă rezoluție cu raze gamma, și prima imagistică de peste 100 keV, inclusiv prima imagistică a liniilor de raze gamma. Rezoluția spațială este de  2.3 arc sec cu un câmp vizual de Soare plin (≳ 1 °), iar rezoluția spectrală este de 1-10 keV FWHM în intervalul de energie de la razele X moi (3 keV) până la raze gamma (17 MeV). Un sistem obturator automat permite o gamă dinamică largă (> 107 ) intensități de flacără care trebuie manipulate fără saturația instrumentului. Datele pentru fiecare foton sunt stocate într-o memorie în stare solidă și telemetrate la sol, permițând astfel o analiză versatilă a datelor cheie la obiective specifice științei. Nava spațială stabilizată la rotire (± 15 rpm) este îndreptată spre Soare în interiorul ∼ 0,2 ° și funcționează autonom. RHESSI a fost lansat pe 5 februarie 2002, pe o orbită aproape circulară, cu o înclinație de 38 °, pe o orbită de 600 km altitudine și a început observațiile o săptămână mai târziu. Misiunea este operată de la Berkeley folosind o antenă dedicată de 11 m pentru recepția telemetriei și comenzile ascendente.

Surse: NASA, wikipedia, springer.com