La noi prăbușirile sunt la ordinea zilei. Se prăbușesc guverne, acoperișuri, fațade de clădiri, moneda națională. Pare-se că entropia stăpânește România. Ne lăsăm purtați de valurile de aiurea, în loc să dăm din mâini, să ne menținem la suprafață. Ne punem complici la tsunamiul universal, în loc să ne construim un dig.

Asistăm la sfârșitul lumii cu gândul că „așa trebuia sã se întâmple”. O expectativă mioritică. O așteptare plină de pioșenie a venirii unui Mesia, a lui Muad’Dib, ori a unui principe străin, extraterestru, sau ce o fi,  să preia cârma navei în derivă. Noi nu punem mâna unde au pus matrozii bețivi ce s-au ocupat de Arca noastră, de la ultimul diluviu, încoace. Care au sărit din ea în primul port unde li s-a oferit un bacșiș oarecare, pe pânzele ei. I s-a vândut și drapelul, pavilionul. De ce n-am plăti chirie pe arborarea tricolorului? Fiindcă se poate. „Fiindcă putem” vine explicația oficială. Noi le dăm această putere și nu cerem nimănui socoteală cum e folosită.

Marele Vampir Galactic parese că a aterizat în Carpați, secătuindu-ne de energie. Și peste tot se lasă materia neagră a gunoaielor care se tot adună. Facem și import de gunoaie, pentru a le stivui în containere sau fără, pe pământul arabil al fostelor IAS-uri și CAP-uri. Sau le importăm ca materie de ars în cuptoarele fabricilor de ciment franțuzești, de la noi. Deși sunt pline de substanțe otrăvitoare care se vor răspândi în atmosferă și pe sol. Câteva sute de cancere în plus pe an, dar nu contează, și așa suntem campionii Europei la acest capitol.

Noi ne transferăm, încet, încet, într-o lume virtuală, unde o simplă pană de curent ne va putea șterge, într-o clipă. Ce viață au hardurile? Dar suporturile pe CD, DVD? Între zece și treizeci de ani, se zice, cu toate precauțiile. Dar nouă așa ne place, așa e „trendul”. Vom trece cu gândurile, apoi cu sufletele.

Efemeri și virtuali, pierzându-ne rădăcinile din solul mănos, cândva. Dar nu vă neliniștiți, deja se ocupă alții de el.

Voi dormiți liniștiți, fondurile vă veghează.

Arta fotografică: 1. Adrian Chifu

  1. Sursa foto: Podul,

video: Youtube