M-a întrebat un amic, zilele trecute, despre locul Soarelui în Calea Lactee. Nu cât de departe suntem de centru, despre care știm destul de bine acum că este de aproximativ 26.700 de ani-lumină, ci cât de departe suntem de planul mijlociu al galaxiei.Foto1- Cea mai actuală hartă a Căii Lactee este prezentată în reprezentarea unui artist. Soarele se află direct sub centrul galactic, în apropiere de brațul Orion.
Galaxia noastră, Calea Lactee,este o concentrare stelară care are forma unui disc plat de 100.000 de ani-lumină dar are, de asemenea, și o grosime de aproximativ 2.000 de ani-lumină. Grosimea reală este greu de definit, deoarece stelele se estompează pe măsură ce urci (sau cobori) pe disc, la fel cum atmosfera Pământului scade pe măsură ce crești altitudinea. De asemenea, cât de gros este depinde de ceea ce măsori.
Există de fapt două discuri în galaxie: un disc gros și un disc subțire, cu discul subțire chiar în mijlocul celui gros. Imaginați-vă că galaxia este un tort cu două straturi, cu glazură între straturi. Glazura este discul subțire, iar blatul pentru prăjituri este cel gros.Dacă cele două straturi sunt exact la aceeași înălțime, atunci planul median galactic va fi orizontal, exact prin centrul stratului de glazură dintre ele. Pentru o vedere tridimensională, dacă prăjitura ar avea 10 cm înălțime (grosimea discului gros), atunci tortul în sine ar avea 5 metri în diametru! Stratul de glazură din mijloc care reprezintă discul subțire ar avea aproximativ 4 cm grosime.Un tort foarte lat și plat!!!
Foto2
La această scală, Soarele s-ar afla la aproximativ 1,3 metri de centru. Dar unde s-ar afla în planul vertical?
Acestă poziție a fost greu de determinat. Dar în 2016, câțiva astronomi au analizat orientarea galaxiei în spațiu. Dacă e un disc plat, atunci axa discului indică spre un anumit loc din cer. Scopul lor a fost de a găsi acel loc, dar au obținut și o măsurare a deplasării Soarelui în planul median. Rezultatul lor este că suntem la aproximativ 55 ani lumină nord de acel plan (în cazul în care nord este spre nordul galactic, care este în constelația Coma Berenices). Estimarea lor are o mare incertitudine, de aproximativ 16 ani lumină, dar chiar și așa, suntem cu siguranță la nord de planul median.
Au obținut acest lucru măsurând efectiv direcția către polul galactic nord!
Pentru aceasta s-au folosit o mulțime de markeri, stele sau roiuri stelare cu poziții cunoscute, aplicându-se două metode de aproximare. Unul fără constrângeri, folosindu-se doar acești martori pentru a defini geometria transversală a galaxiei și altul cu constrângeriîn care forțam centrul galaxiei pentru a fi locația gauriinegre supermasive, SGR A. Aceste două metode au dat rezultate ușor diferite ceea ce arătat că soarele nu se află chiar în planul median, valoare oscilând în jurul a 55 ani-lumină.
Foto3- O schemă a drumului Soarelui în jurul Căii Lactee, în timp ce se deplasează în sus și în jos din planul galactic cu câteva zeci de ani-lumină. Scara mișcării verticale este exagerată.
Soarele orbitează planul orizontal al galaxiei (numit anul galactic și uneori anul cosmic) la fiecare două sute de milioane de ani, deplasându-se în sus și în jos în raport cu discul galactic.Astfel, parcursul transversal al soarelui este o sumă de sinusoide. Când se află deasupra planului median al discului, gravitația miliardelor de stele combinate îl trage în jos, astfel că coboară, trece prin planul mediu, apoi distanța se micșorează la câteva zeci de ani-lumină sub disc, care apoi îl trage în sus și procesul se repetă.
Acum suntem încă pe drum căci un ciclu transversal complet durează 60 de milioane de ani.
Cu ocazia sărbătorilor ocazionate de sfârșitul de an vă urez și eu împlinirea tuturor dorințelor, sănătate, și să ne regăsim la fel de voioși și peste un An Galactic!!!
Prognostic astral-ianuarie