Unul dintre cele mai distractive nume pe care le-am întâlnit în sectorul fizicii este „Oh My God Particle”. Oamenii de știință se referă, de asemenea, la această particulă ca „particula ermahgerd * ” (glumă, glumă, dar nu se cheamă așa, ci se numește „Oh My God Particle”). Acum, primul gând care ne-ar putea apărea în minte ar fi Higgs Boson, carea fost descoperit în 2012. Acest lucru nu este prea surprinzător, deoarece mass-media îl numea „Particula lui Dumnezeu”. Cu toate acestea, aceste două particule sunt foarte diferite.

Deci, ce este particula Oh, Dumnezeul meu? Ei bine, este un proton mai prostuț de felul lui…  Acest proton are energia echivalentă cu a unei mingi de baseball care care se deplasează cu 90 km / h (56 mph)!

Acest tip de particule sunt cunoscute îndeobște ca raze cosmice, fiind, în general, constituite doar din protoni, dar pot fi uneori și atomi de heliu, sau chiar electroni. Ceea ce le face atât de interesante este faptul de a călători cu o viteză apropiată de cea a luminii, iar Oh, My God! sunt cele mai rapide observate vreodată.

 

 

Descoperit în 1991 în Utah, această particulă de energie foarte mare ar putea să provină din jurul găurii negre supermassive din galaxia Centaurus A. Acum am menționat că are o viteză aproapiată de viteza luminii …Cât de aproape? Ei bine,un asemenea proton are un nivel de energie de aproximativ 50 jouli, suficientă să aprindă pentru scurt timp un bec de 50 de wați. Acest lucru nu pare să fie o energie foarte mare, dar deoarece un singur proton cântărește doar 1,67e-27 kg (sau 0,167 cu 26 de zerouri înainte de el), trebuie să aibă o viteză incredibilă.

Și această viteză a fost calculată că ar fi de aproximativ 99.9999999999999999999995% din viteza luminii! Asta înseamnă că, într-o competiție ar veni pe locul doi, în urma fotonilor, cu doar1,5 x10 -6 dintr-un metru, într-o secundă.

Nu vă faceți griji, deși această particulă are energia de masă a unei mingi de baseball, dacă ați fi lovit de unul dintre aceștia în cap, în timp ce mergeți pe stradă, nu veți cădea pe josinconștienți căci, la dimensiunle sale, se va strecura printre atomii din care sunteți alcătuit fără să îi atingă.

De unde numele? Sper că acum puteți  înțelege de ce se numește Oh, My God! Particle … Oamenii de știință care au detectat această particulă au strigat probabil asta, atunci când au descoperit cât de repede călătorește un simplu proton.

  • ”Oh My God” pronunțat în joacă ”ER-MAH-GERD”,  cum ați fi peltic, sau ați purta un aparat dentar.

Ex:”ERMAHGERD MAH FRAVRIT BERKS” − ”Oh my god, my favourite books!”