Cel mai mare eveniment de literatură science-fiction și fantasy din Finlanda Finncon va avea loc în localitatea Jyväskylä, perioada 5-7 iulie 2019. Vor fi prezenți autori, cititori, fani și critici din întreaga lume.

În revista Helion Online au fost publicate trei povestiri de autori finlandezi, precum și un panoramic finlandez realizat de Darius Hupov și Marianna „Kisu” Leikomaa.

Traducerea povestirilor a fost realzată de Miloș Dumbraci.

Invitații de onoare la FinnCon

Invitații de onoare la FinnCon sunt traducătorul Kersti Juva, profesorul Raine Koskimaa, criticul Cheryl Morgan și autorul Charles Stross.

Kersti Juva este un traducător premiat, renumit în special pentru traducerea unui număr de lucrări de J.R.R. Tolkien în finlandeză. În plus față de trilogia Lord of the Rings, Silmarillion, The Hobbit și alții, ea a tradus și din literatura clasică engleză, cum ar fi Tristram Shandy de Laurence Sterne, romanele Winnie the Pooh de A. A. Milne și Watership Down de Richard Adams.

Raine Koskimaa este profesor de Studii Culturale Contemporane la Universitatea din Jyväskylä. El studiază literatura digitală, jocurile video și subiecte conexe.

Cheryl Morgan este un critic science-fiction din Țara Galilor, editor și un participant entuziast la conferințele SF & F din întreaga lume, în special din Finlanda. Emerald City, o revistă editată de Morgan, a câștigat prestigiosul premiu Hugo în 2004, iar de atunci a primit și un premiu Hugo la categoria Best Fan Writer (scriitor fan, premiu acordat pentru cei care scriu materiale despre science fiction sau fantasy, în reviste ale fanilor sau reviste gratuite, în general accesibile doar electronic).

Charles Stross este un autor britanic cunoscut pentru opera de teatru science fiction, precum și horror Lovecraftian. Cea mai lungă serie de cărți include The Laundry Files și The Merchant Princes. Stross a câștigat și câteva premii pentru ficțiune scurtă – dintre care unele pot fi citite online.

Charles Stross is a British author known for science fiction space opera as well as Lovecraftian horror. His longest-running book series include The Laundry Files and The Merchant Princes, and Stross has also won several awards for his short fiction — some of which you can freely read online.

cropped-finncon-etusivu-splash01