Cea mai clară imagine din centrul galaxiei Calea Lactee a fost obținută cu noul radiotelescop, MeerKAT, din Africa de Sud. Acest complex de 64 radio telescoape (valorând, până acum, 4,4 miliarde de dolari) ascultă semnalele relativ slabe din spațiu pentru a ajuta oamenii de știință să înțeleagă ce se întâmplă în adâncul universului.

centrul galaxiei-foto1

„Centrul galaxiei a fost o țintă evidentă: unic, cu un impact vizual izbitor și plin de fenomene inexplicabile – dar, de asemenea, greu de imaginat cu ajutorul telescoapelor radio”, a declarat Fernando Camilo, directorul Observatorului de Radio Astronomie din Africa de Sud (SARAO) care operează MeerKAT.

Acesta va deveni în cele din urmă parte din Kilometra Square Array (SKA) care va fi de 50 până la 100 de ori mai sensibil decât orice alt telescop radio de pe Terra. Compoziția imagistică surprinde regiunea centrală a Calei Lactee, la 25.000 de ani-lumină distanță de Pământ și situată în spatele constelației Săgetator. Are o gaură neagră masivă, măsurând 4 milioane de mase solare. Masa solară este o unitate de măsură egală cu masa soarelui, de aproximativ 333.000 de ori mai mare decât masa Pământului.

centrul galaxiei-foto2

„Deși sunt primele zile de lucru cu MeerKAT și multe rămân să fie optimizate, am decis să abordăm, în premieră acest studiu și am fost uimiți de rezultate”, a spus Fernando Camilo.

Învăluită de nori de gaz și praf, această regiune este invizibilă de pe Pământ folosind telescoape obișnuite. MeerKAT a permis astronomilor să vizualizeze această regiune distinctivă utilizând raze infraroșii, raze X și radio. Cercetătorii internaționali au apreciat calitatea imaginii MeerKAT și au început deja să răspundă la întrebări vechi de trei decenii. Panorama corespunde unei suprafețe de aproximativ 1.000 de ani-lumină cu 500 de ani-lumină.

„Această imagine este remarcabilă”, spune Farhad Yusef-Zadeh de la Universitatea Northwestern din Evanston, Illinois, unul dintre cei mai importanți experți mondiali despre structurile filamentare misterioase prezente lângă gaura neagră centrală (dar nicăieri în Calea Lactee).
Aceste filamente magnetizate lungi și înguste au fost descoperite în anii 1980, folosind radioul telescopului Very Large Array (VLA) din New Mexico, însă originea lor a rămas un mister.

centrul galaxiei-foto3

„Imaginea MeerKAT are o asemenea claritate. Afișează atât de multe caracteristici care nu au fost văzute niciodată, inclusiv surse compacte asociate cu unele dintre filamente, care ar putea oferi cheia spre a deschide porțile misterului și a rezolva această ghicitoare de trei decenii” a spus Yusef-Zadeh.

MeerKAT poate procesa până la 275 gigaocteți pe secundă. Datele sunt prelucrate în timp real de către un „corelator”, urmat de un „procesor științific”, ambele construite special pentru acest scop. După o analiză offline, sunt generate imagini ale cerului radio. În timp ce MeerKAT este un proiect local, el face parte dintr-o viziune mai largă de dezvoltare a radio-astronomiei pe continent și este destinată îmbinării într-un SKA mamut, care va consta din aproximativ 3.000 de radiotelescoape interconectate. A fost nevoie de un deceniu pentru a proiecta și a construi MeerKAT.

centrul galaxiei-foto4

MeerKAT oferă o vedere a cerului care nu este disponibilă în emisfera nordică.

Surse:

SIGLĂ