Peste puțin timp, mai precis pe 10 mai 2019, va avea loc Sesiunea Helion, ediția a 33-a. Voi spune câteva cuvinte despre această manifestare a clubului Helion și, implicit, a revistei Helion Online.

Manifestarea a avut debutul în 1981 sub numele de Zilele Helion, transformată, începând cu 1985, în Sesiunea Helion. De ce sesiune și nu zile? Pentru că în acei ani clubul era în principal unul studențesc, iar sesiunea suna mult mai bine și mai tineresc decât zilele, dar nu doar atât. În cadrul sesiunii sunt invitați studenți și profesori universitari care conferențiază pe teme teoretice despre science-fiction, fantastic fie din zona literară, media, sau, mai nou, jocuri. De-a lungul timpului numeroși oaspeți au reușit să-și impresioneze audiența prin elocvență și diversitate.

Tot în 1981 avea să apară pe piața tipăriturilor science-fiction și fanzinul Helion. La început apărea în condițiile precare ale acelor ani, de multe ori semiclandestin, cu mari eforturi din partea redactorului-șef Cornel Secu, pentru ca după Revoluția din 89, pe măsură ce piața a devenit una liberă să crească, apoi să dispară, după care să reapară, ca o pasăre Phoenix, în două variante: una ca revistă tipărită, pe hârtie de calitate și în condiții grafice bune și o alta, mai tinerică, în mediul virtual, ca site web.

În paginile revistei au apărut multe nume consacrate ale SF-ului românesc precum și debutanți, revista fiind în permanență deschisă tuturor creatorilor de literatură de gen, fie ea science-fiction, fantasy, horror sau chiar mystery & thriller, fie ea proză scurtă, nuvelă, fragmente de roman, roman în foileton, sau lucrări grafice, fotografie sau muzică. Mai nou revista Helion Online găzduiește singurul podcast pe teme SF din România, canal media administrat de Darius Hupov.

Și tot din 1981 Clubul Helion, în parteneriat cu revista Helion, organizează concursul de proză scurtă Helion. An după an la acestă competiție s-au înscris tinere speranțe care au devenit ulterior autori consacrați de literatură science-fiction. Lista e lungă, dar merită spus că autorii debutați în paginile revistei, sau câștigători ai concursului, au fost recompensați ulterior cu premii la RomCon (acordate de ARCASF), premiul Ion Hobana (acordat de SRSFF), premiul Colin (fostul premiu Vladimir Colin), premiul Galileo (acum dispărut) sau acordate în cadrul manifestărilor AntareSFest și Sci+Fest, ceea ce le-a confirmat valoarea și, totodată, importanța publicării în revista Helion și a participării la Concursul de Proză Helion.

Sesiunea Helion, care anul acesta va avea loc în preziua Convenției Naționale a Cluburilor și Autorilor de Science-Fiction din România (RomCon), îi așteaptă cu drag pe toți iubitorii de gen: science-fiction, fantasy, horror, mystery & thriller în cadrul conferințelor, pentru a fi martorii unor lansări de carte și reviste (CSF #2, Zin #4, Helion), sau pentru a participa la parada CosPlay.

În încheiere aș vrea să fac un anunț: pregătim o antologie Helion, în condiții grafice deosebite, cu cele mai bune povestiri SF & F publicate în revista Helion Online de-a lungul anului 2019. Această antologie va cuprinde și povestiri de autori străini și are un număr limitat de pagini. Așadar, cu drag, vă așteptăm povestirile pentru a fi publicate în revista noastră, pentru că doar ele vor participa la selecția finală.

Vă invit să apreciați noua copertă a revistei, realizată de Cristian Vicol.

coperta-helion-online-numarul-95-2019