Anul 2018 urmează să se încheie peste câteva zile. Cu bune și cu rele să vedem cu ce ne va rămâne în memorie, dincolo de amintirile personale.

Festivaluri

Târgul de Carte SF&F Final Frontier

În perioada 24-25 martie 2018 a avut loc ediția a 7-a a Târgului de Carte SF&F Final Frontier. Evenimentul a avut loc la București, pe holurile Universității Dimitrie Cantemir.

Lansări de carte

Editurile care publică constant cărți de sf și fantasy scrise de autori români se numără pe degetele de la o mână. Pe scurt avem editurile Tritonic, Crux, Pavcon, Nemira și Quantum. Din când în când, meteoric, mai apar cărți de gen și la alte edituri, cum ar fi Eurostampa, Eagle sau Smart Publishing. Primele cinci sunt mai mereu prezente la evenimentele de profil, cu titluri noi și autori. O scurtă trecere în revistă a lansărilor.

Editura Crux Publishing a propus două noi titluri: relansarea romanului Împăratul Ghețurilor de Ana-Maria Negrilă, un science-fiction postapocaliptic ce urmărește aventurile tinerei Sich, într-o serie de aventuri ce te țin cu sufletul la gură și volumul de povestiri Arlequine, de George Cornilă, greu de încadrat într-un singur gen, fie el fantastic, realism-magic sau suprarealism.

Editura Tritonic a avut un stand remarcabil, cu foarte multe titluri, atât science-fiction și fantasy cât și mystery & thriller. Foarte mulți autori români, pe lângă  traduceri. Au fost lansate trei romane fantasy, trei culegeri de proză sf și un volum mai deosebit Cartea interviurilor SF  de Lucian-Vasile Szabo. Romanele au fost: Cartea haosului, de Lucian-Dragos Bogdan, un fantasy ce se încadrează în genul young-adult, cu acțiunea în Sighișoara; Imperiul de sticlă, de Catalina Fometici, un gothic dark fantasy, cu o prințesă al cărei destin străbate timpurile și, surpriza editurii, Dincolo de ziduri, de Teodora Șerbănescu, un fantasy scris de o adolescentă, inspirat din fapte istorice. Celelalte trei volume au fost: 3.4, de Lucian-Dragos Bogdan, Teodora Matei și Daniel Timariu, cu trei povestiri science-fiction, Galaxia sudica 4. Agora si cronautul, de Aurel Cărășel, ce cuprinde trei nuvele science-fiction și un volum original cu două nuvele, una sf semnată de Lucian-Dragoș Bogdan și una fantasy de Daniel Timariu.

editura-tritonic-ff-2018Editura Pavcon continuă seria de România Sub Asediu (RSA) – romane science fiction apocaliptice – cu noi titluri: Judecata de Apoi, de Livia Furia (București), Marile Migratii, de Aurel Cărășel (Craiova) și Noaptea Lemurienilor, de Florin Giurcă (Focșani). Florin Purluca a lansat volumul doi din seria Praf, numit Atingerea Sălbăticiei și romanul Sânge, Metal și Speranță. Aurel Cărășel a prezentat Povesti din Taramurile InterzisePovestile OamenilorCumulonimbus pe cerul Atlantidei și Saurianul de metan. Victor Martin ne-a captat atenția cu romanul Noaptea orasului ilustrat, o distopie politică iar Mircea Liviu Goga cu romanul, distins cu premiul Ion Hobana, Insula pescarusilor.

Editura Nemira a venit cu relansarea revistei online Nautilus. La cârma publicației a fost numit scriitorul și jurnalistul Marian Coman, binecunoscut pentru trilogia Haiganu și scenariile de benzi desenate. Felicitări și multe numere!

biblioteca-pe-marte-2

Pe lângă aceste edituri la târg au fost prezente și altele, fie cu proză străină, fie cu proză mystery & thriller, fie cu proză românească, dar fără lansări. Herg Benet, cu o ofertă de calitate, așa cum ne-a obișnuit; Crime Scene, cu o bogată ofertă de romane mystery & thriller, un adevărat răsfăț pentru pasionați; Quantum Publishers a avut un stand plin de cărți interesante; Harap Alb Continuă cu reviste de benzi desenate și altele; Editura Paladin, cu multe noutăți și reduceri pe măsură, o editură ce are mereu în catalog ceva nou și interesant și Millennium Books, de unde pasionații de SF au putut alege dintr-o gamă variată de titluri, toate la ofertă.

Sesiunea Helion

În perioada 11 – 13 mai 2018 a avut loc, la Timișoara, 32-a sesiune Helion. Manifestarea este organizată de Clubul Helion.

Temele SESIUNII HELION au fost următoarele:

  1. SOCIETĂȚILE TOTALITARE ÎN S.F.-UL CONTEMPORAN
  2. METAMORFOZE ȘI STRUCTURI NARATIVE ÎN S.F.

Vezi și:

Atlantykron 2018

Între 27 iulie și 5 august 2018, la Capidava, județul Constanța, s-a desfășurat ediția a 29-a a Academiei de Vară pentru Tineret, Știință, Viitorologie și Science Fiction ATLANTYKRON.

Afis-Atlantykron-2018-1”O parte dintre cursurile, conferințele și concursurile de literatură și arte plastice vor fi dedicate Centenarului Marii Uniri, dar și viitorului României, pentru următorii 100 de ani. De aceea am hotărât să folosim ca slogan, pentru acest an, Centenarium Trăim o perioadă a globalizării dar nu trebuie să uităm de specificul național. Fiecare națiune se poate dezvolta armonios și își poate aduce contribuția la un viitor mai bun al lumii dacă își păstrează tradițiile, dacă investește în educație, știință și cultură.

România modernă aniversează 100 de ani și sunt onorat să amintesc că și Academia Atlantykron va aniversa, în 2019, 30 de ani de existență. Deja a devenit istorie. Aceasta ne obligă să păstrăm tradiția și să continuăm evenimentul, care a schimbat în bine destinele a mii de oameni. Sunt din ce în ce mai convins că și Atlantykron își va aniversa centenarul, într-o Românie modernă și prosperă. În cei 29 de ani ai evenimentului, am predat cu succes ștacheta mai multor generații de organizatori și instructori. În actuala echipă de organizare avem colegi care nici nu erau născuți la primele ediții ale Atlantykron și mă bucură enorm să constat asta”, a spus Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron și unul dintre fondatorii evenimentului.

AntareSFest Brașov 2018

În perioada 5 – 7 octombrie 2018, la Brașov, a avut loc festivalul AntareSFest, ediția a II-a. Evenimentul este organizat de Clubul Antares SF din Brașov.

AntareSFest Brașov 2018Citește și:

Convenția Națională a Cluburilor și Autorilor de Science-Fiction, RomCon 2018, Reșița

RomCon 2018 Reșița

În perioada 7-9 septembrie 2018, la Reșița, s-a desfășurat a 39-a Convenție Națională a Cluburilor și Autorilor de Science-Fiction.

Invitați de Onoare ai ROMCON #39 au fost scriitori:

  • RODICA BRETIN (Brașov)
  • DAN FARCAȘ (București)
  • LUCIAN-VASILE SZABO (Timișoara)

Invitați speciali:

  • DANIEL BOTGROS (Reșița)
  • GEORGE LAZĂR (Botoșani)
  • CRISTIAN-CORNELIU TAMAȘ (București)

Fan invitat special:

  • DAN POPESCU (Piatra Neamț)

Juriul ROMCON 2018 a avut următoarea componență:

  • MIRCEA OPRIȚĂ (Cluj-Napoca, președinte)
  • TRAIAN BĂDULESCU (București, membru)
  • DANIEL BOTGROS (Reșița, membru)
  • RODICA BRETIN (Brașov,membru)
  • LUCIAN MERIȘCA (Iași, membru)

Citește și:

FILIT – Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași

FILIT-2018-1

De doi ani, la inițiativa și prin implicarea scriitorului Dan Doboș (autorul trilogiei Abația, romanelor Dem Net și Eu 2.0), FILIT are și o Casă Fantasy ce reunește o serie de scriitori de science-fiction și fantasy. Anul acesta la Casa Fantasy au fost invitați scriitorii: Oana Arion, Cristina Nemerovschi, Oliviu Crâznic, Teodora Matei și Daniel Timariu. Ei au participat la evenimente organizate de Dan Doboș la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”, întâlniri cu elevii și cu alți scriitori.

Colocviul Național de Critică și Exegeză SRSFF „Ion Hobana” 2018

Cea de-a IX-a ediție a Colocviului Național de Critică și Exegeză SRSFF „Ion Hobana” 2018 a avut loc sâmbătă, 10 noiembrie 2018 (orele 10:00-16:30), în Sala Mare a Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru, nr. 38, București).

Organizatori: Societatea Română de SF și Fantasy și Filiala București-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România.

Tema din acest an a Colocviului a fost: „Ciborgi, clone, androizi și mutanți. Evoluție sau revoluție?”

Citește și:

Colocviul Național de Critică și Exegeză SRSFF „Ion Hobana” 2018, ediția a IX-aConferința națională, Vedere din mașina timpului: un veac de science-fiction românesc

În zilele 24 și 25 noiembrie, la Iași, în cadrul Bibliotecii Județeane „Gheorghe Asachi”, s-a desfășurat Conferința națională, Vedere din mașina timpului: un veac de science-fiction românesc. Evenimentul a fost dedicat Centenarului României Mari și a făcut parte din a XX-a ediție a Zilelor in memoriam Dan Merișca.

zilele-dan-merisca

Organizatorii principali sunt Clubul UNESCO „Quasar“ Iași și Asociația „Verum” (A.V.I.A.). Alături de ei sunt Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” și Asociația Română a Cluburilor și Autorilor de SF, ARCASF.

Invitat de onoare: Alexandru Mironov
Invitați speciali: Anamaria Borlan, Daniel Botgros, Ovidiu Bufnilă, Călin Dănilă, Cristina Ghidoveanu, George Lazăr, Mihaela Muraru-Mândrea, Mircea Nanu-Muntean, Stelian Neagu, Lucian Oancea, Ovidiu Petcu, Dan Popescu, George Sauciuc, Ciprian Iulian Șoptică
Artist invitat: Radu Gavrilescu

Vezi aici programul complet.

Sci+Fi FEST 2018

Evenimentul, organizat de revista Știință & Tehnică, s-a desfășurat în weekendul 15-16 septembrie, la Biblioteca Națională din București, intrarea fiind liberă, cu un program diversificat:

  • Expoziții interactive ale celor mai importante institute de cercetare din țară
  • Expunerea celor mai noi și inedite tehnologii și gadgeturi de către start-up-uri și companii
  • Show-uri de știință și ateliere creative pentru copii
  • Prezentări și conferințe de popularizare a științelor și inovațiilor pe scena din atriumul Bibliotecii
  • Lansări de carte SF și discuții cu scriitorii SF români în vogă
  • Observații astronomice prin telescoape profesionale
  • Multe alte surprize antrenante

Sci + Fi Fest 2018

„Apoi, ce loc mai bun decât Sci+Fi FEST pentru a scoate la lumină scriitorii SF și editurile care continuă să creadă în acest domeniu?!

Cărțile SF mențin trează imaginația, contribuie la dezvoltarea creativității și ne fac să punem visele în aplicare (toți cercetătorii de azi au fost inspirați de SF când erau mici sau tineri!). Iar la Sci+Fi FEST publicul nu poate doar cumpăra cărți SF, ci poate interacționa cu scriitorii și criticii, aceștia având diverse dezbateri și lansându-și, unii în premieră, noile creații.” – Oraan Mărculescu.

Nemira lansează un nou Imprint

Supriză pe piața editurilor. Nemira a anuțat un nou Imprint: Armada, sub conducerea lui Marian Coman.

Imprint Armada NemiraNemira anunță că pe 15 octombrie 2018 a lansat un nou proiect editorial: ARMADA, un imprint dedicat literaturii science fiction, fantasy și thriller. Armada va oferi cititorilor în fiecare lună cele mai noi cărți de science fiction, fantasy și thriller în ton cu piața de carte internaţională, dar și autori consacrați mereu actuali pentru noile generații de cititori în colecția Armada Clasic. Cărțile vor avea un design nou, comercial, fresh și atractiv.

Urmărim cu mare atenție, de o bună bucată de vreme, tot ceea ce se întâmplă în zona aceasta a literaturii și ne propunem să aducem cititorilor de azi cărțile prezentului. Tot ceea ce se scrie acum mai bun în literatura science-fiction, fantasy și thriller. Braț la braț cu aceste lecturi proaspete aflate în atenția juriilor marilor premii de gen, o să readucem, desigur, și capodoperele genului pentru noile generații de cititori. Armada va fi, suntem siguri, o colecție de romane care vor fascina, vor îngrozi și vor chema la aventură. 

Marian Coman

Premii

Premiile AntareSFest

Aflat la cea de-a doua ediție aceste premii sunt rezultatul voturilor participanților, mai general a celor care cumpără biletul de participare. Sistemul de vot cuprinde două etape. În prima se află nominalizații, în a doua se face votarea propru-zisă. În prima etapă se mai pot aduce modificări listei. Premiile sunt oferite în cadrul festivalului AntareSFest.

Au fost acordate următoarele premii:

Premiul de debut: Cezarina Anghilac – Cine doarme și visează (Ed. Tritonic, 2017)

Premiul pentru cel mai bun volum 2017: Alexandru Lamba – Arhitecții speranței (ed. Tritonic, 2017)

Premiul pentru cea mai bună proză scurtă 2017: Mihai Alexandru Dincă – Hoții de salt (Gazeta SF)

Premiile RomCon

Aceste premii se acordă pe baza opțiunilor unui juriu și a participanților la convenție. Raportul este de juma-juma.

În cadrul Convenției Naționale a Cluburilor și Autorilor de Science-Fiction din România din 2018, desfășurată în perioada 7-9 septembrie 2018 la Reșița, au fost acordate următoarele premii:

ROMANE

NUVELĂ

POVESTIRI

VOLUM DE POVESTIRI

ANTOLOGIE

  • ANTOLOGIA HELION, volumul al v-lea, ed. EUROSTAMPA

REVISTĂ

  • HELION

NON FICTION

  • BIBLIOTECA NOVA, nr. 13, serie nouă, 2017

EDITURI

DEBUT

ARTIST PLASTIC

  • VICTOR DRUJINIU (Timișoara)

Juriul RomCon 2018 Reșița este fomat din:

  • MIRCEA OPRIȚĂ (Cluj-Napoca, președinte)
  • TRAIAN BĂDULESCU (București, membru)
  • DANIEL BOTGROS (Reșița, membru)
  • RODICA BRETIN (Brașov,membru)
  • LUCIAN MERIȘCA (Iași, membru)

Premiile Naționale SRSFF „Ion Hobana” 2018

Marele Premiu pentru roman (ex-aequo):

„Luna în orașul blestemat” – Dănuț Ungureanu (Editura Tritonic, 2017)
„Omul care s-a jucat cu lumea” – Marian Truță (Editura Tritonic, 2018)

Premiul pentru proză scurtă:

„Misterioasa scrisoare a domnului Tesla” – Eugen Cadaru (Editura Tritonic, 2017)

Laureații Concursului Național de Proză Scurtă HELION, ediția a 33-a

Concursul are loc în fiecare an și este organizat de către Clubul de Literatură SF & Fantasy Helion din Timișoara.

Iată clasamentul stabilit de juriu:

Premiul I
Alexandra Ioana Butnariu (București) – Clovnul Mecanic

Premiul al II-lea
Adrian Tănase (Pitești) – Eram doi
Liviu Braicu (București) – Labirintul începe de jos
Luminița Manole (Iași) – Agentul secret și containerul alb

Premiul al III-lea
Ioana Iulia Enache (București) – Veritas
Victor  Cilincă (Galați)  – Badmintoon” sau „În negrul ţipător”
Mihai Dinu (București) – Muncitorul necalificat

Mențiune specială
Eliza Raluca Luchian (Onești) – Galaxia Sopranei

Juriul a fost format din Darius Hupov, Cornel Secu și Lucian-Vasile Szabo (președinte).

Concursul de proză Science-Fiction Atlantykron

Are două secțiuni: schiță și roman.

Pentru sectiunea Schița, juriul este compus din:

  1. Aurel Cărăşel
  2. Mihaela Muraru Mândrea
  3. Cristina Ghidoveanu

Pentru secțiunea Roman, juriul este compus din :

  1. Alexandru Mironov
  2. Catalin Badea Gheracostea
  3. Marian Truță
  4. Mugur Cornilă.

Premiile Sci+Fi Fest 2018

Ca și la edițiile anterioare, revista Știință & Tehnică a acordat premii. Anul acesta au lipsit premiile pentru volumul de povestiri și roman. Avem însă trei premii interesante și meritate:

Premiul Sci+Fi Fest 2018 pentru debut: Adrian Mihălțianu. Adrian e un scriitor promițător, care a debutat anul trecut la Nemira cu volumul Epoca Inocentei (Seria Terra XXI, partea I). Un roman pur SF, bine scris, o lume din viitorul apropiat în care găsim unele tendințe din prezent. Romanul face parte dintr-o serie din care deja a apărut volumul doi intitulat: Apusul.

Premiul pentru editură: Pavcon. Editura, tot mai prezentă, a erupt acum câțiva ani cu o bogăție de titluri SF & Fantasy, având mereu titluri proaspete scrise atât de debutanți, cât și de nume consacrate. De remarcat că editura Pavcon a câștigat anul acesta și premiul la consfătuirea RomCon 2018, Reșița. Merită apreciat efortul editorului Cătălin Constantin Pavel, sufletul acestei edituri.

Premiul pentru revistă: Zin. Revista Zin este produsul pasiunii unui pasionat de SF, mă refer la Lucian Oancea. Cu răbdare, trecând peste multe greutăți, acesta a reușit să scoată pe piață o revistă de proză SF în condiții grafice deosebite. În paginile revistei (deocamdată doar pe hârtie) sunt publicați autori debutanți, consacrați, traduceri excelente și opinii pe teme de literatură SF.

Antologii

Cele mai frumoase povestiri SF&fantasy ale anului 2017

michael-haulica-antologie-sfLa editura Vremea, colecția Icar, sub îngrijirea scriitorului Michael Haulică, a apărut antologia: Cele mai frumoase povestiri SF&fantasy ale anului 2017.

„Am crescut cu cele mai frumoase povești, cele mai frumoase basme, am învățat poezia lumii din celebra colecție Cele mai frumoase poezii… astfel încât, când m-am gândit la o antologie a celor mai reușite povestiri ale anului trecut, a fost în firea lucrurilor ca ea să se intituleze Cele mai frumoase povestiri science-fiction și fantasy ale anului 2017.

Și am ales acest titlu – sub care vom defila, sper, mulți ani de acum înainte – nu numai pentru că așa era tradiția cu care am crescut, dar și pentru că, dincolo de ideile SF minunate și mirobolante, dincolo de lumile fabuloase ale fantasy-ului, vom avea în fața ochilor tot niște povești, scrise în limba română de scriitori care, înainte de a fi autori de science-fiction sau/și fantasy, ar trebui să fie, în primul rând, scriitori, adică autori de texte frumoase, plăcute la lectură, care să-ți dea și satisfacția unor înșiruiri de cuvinte cum nu sunt altele, autori ai unor fraze care să te urmărească mult după ce ai închis cartea sau ai terminat de citit povestea.” – Michael Haulică

Volumul cuprinde povestiri de Cezarina Anghilac, Lucian-Dragoş Bogdan, George Cornilă, Miloș Dumbraci, Cătălina Fometici, Andrei Gaceff, Silviu Genescu, Teodora Elena Matei, Laura Sorin, Liviu Surugiu, Daniel Timariu și Ioana Vișan.

Lansarea a avut loc pe 3 iunie 2018, Salonul Internațional de Carte Bookfest, Pavilionul B2, Scena Arena, ora 13:00.

Coperta: Horia Nicola Ursu.
Editura Vremea, colecția Icar.

Ficțiuni Centenare – Antologie SF&F

fictiuni-centenareAntologie de povestiri SF&F realizată de ANTARES CLUB Brașov, în colaborare cu Editura PAVCON București, pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri. Conține eseuri, articole, povestiri, banda desenată și ilustrații realizate de 72 de autori și creatori de artă science-fiction și fantasy. Volumul a fost lansat în cadrul celei de a doua ediții a festivalului AntareSFest, organizat de clubul Antares în Brașov, 5-7 octombrie 2018, la Hotel Capitol.

Ficțiuni Centenare – Antologie SF&F
Realizator: Anamaria Borlan
Coperta: Alexandra Gold
Nr. pag.: 510
Format almanah: 15,5 x 22 cm
ISBN 978-973-0-27778-4

CUPRINS

  • Cuvânt înainte
  • Introducere
  • Mulțumiri
  • Florin Munteanu: Străpungeri în Mintea colectivă sau drumul către Homo Universalis
  • Ruxandra Moaşa Nazare şi Johanna Haltrich: Literatura SF în colecțiile Bibliotecii Județene ”George Barițiu” Braşov
  • Clubul Antares, Brașov
  • Scurtă istorie a orașului Brașov
  • Alexandru Stănescu: Portul tradițional al Junilor din Schei
  • Victor Nicolae Aloman: Erotika neurotika
  • Desiree Barracco: Vis împlinit
  • Adrian Barbu: ilustrație la text
  • Mihai A. Bălăiță, Alexandru I. Bratu: Patriot în viitor
  • Mircea Boboc: Crowley
  • Lucian Dragoș Bogdan: Într-o dimineață la apus
  • Anamaria Borlan: Cealaltă istorie
  • Adrian Brăteanu: Sânge de haită
  • Roxana Brânceanu: Toate poveștile lor
  • Ovidiu Bufnilă: Orient Expres
  • Voicu Bugariu: Empatie
  • Eugen Cadaru: Printre fantome
  • Aurel Cărășel: Gunoier de timp
  • George Ceaușu: Defecțiune etnică
  • George Cornilă: Luna vânătorului
  • Sandra Coroioan: Username: Stardust4Tears
  • Georgi Cristu: Certesia
  • Paul Dimulescu: Cătușe
  • Nic Dobre: Impas
  • Fantomatika: Amintiri suprapuse
  • Dan D. Farcaș: Incidentul din sera 123
  • Horea Gabriel Florea: Unirea elementelor
  • Elisa Maria Foca: Unirea
  • Cătălina Fometici: Părul Medusei
  • Livia Furia: Vânătorul de recompense
  • Andrei Gaceff: Voci în care poți avea încredere
  • Horia Gârbea: 2028. Focul
  • Florin Giurcă: Nikaule Makeda
  • Mircea Liviu Goga: Țara libertății
  • Alexandra Gold și Alexandru Lamba:Moș Ion Roată
  • Lucian Ionică: Visul
  • Edmond D. Kreibik: Praporul
  • Antonela Cristina Lungu: Povestea ”motivelor mele”
  • Antonela Cristina Lungu: Scrisoare către trecut
  • Cristian Lungu: Defecțiune
  • Andra Lupșa: Aventura timpului
  • Teodora Matei: La capătul timpului
  • Victor Martin: Autopsia
  • Lucian Merișca: Să zbori într-o lume mai bună
  • Diana Metea: Jocul timpului
  • Mihaela Muraru-Mândrea: Captivi între lungime și lățime
  • Dan Ninoiu: Iarna Păscălierului
  • Timeea Ada Nistor: Ciudatul
  • Dodo Niță: Banda desenată pleacă la război
  • Sebastian Oacheș: Indicele creativității
  • Constantin D. Pavel: 2.1.18.
  • Cezar Pârlog: Coborârea
  • Cezar Pârlog: Psihedelic 3
  • Ovidiu Petcu: Istorie interzisă
  • Cătălin Poenaru: Bătălia
  • Dan Rădoiu: Demonul de pe umeri
  • Roger Rois: Like
  • Cătălin Iulius Rojisteanu: Decolportorul universal
  • Călin Sămărghițan: Amnezic
  • Sergiu Someșan: Întâlnire nocturnă
  • Lucian-Vasile Szabo: La revedere, domnișoară Ruth!
  • Gheorghe Tănase: Alien Rock
  • Daniel Timariu: Poveste de la marginea orașului
  • Marc Ulieriu: Ochi de stele
  • Dănuț Ungureanu: În excursie
  • Ovidiu Vitan: Legea arestării universale
  • Marius Voinescu: Experimentul 20

Antologia CENTENARIUM StrING

antologia-centenarium-string-copertaLumile fantastice nu sunt o creație a literaturii moderne; dimpotrivă, ele fac parte dintre primele plăsmuiri ale omului, atunci când a început să prindă gustul povestirii și al misterelor. Fantasticul nu desemnează numai un spațiu situat dincolo de pământ, așa cum ar părea la prima vedere, ci mai ales unul care s-ar putea afla oriunde, dar nicăieri în special, un tărâm al fanteziei, al zeilor și monștrilor, al oamenilor aflați la limita civilizației, al raiului și al iadului, al miticului, al imaginației fără limite, al neveridicului, dar și unul al cercetării, al științei prospectivei și a viitorului.” – Ana-Maria Negrilă în prefața volumului.

Antologia CENTENARIUM StrING
Editura Tornada, 2018
Coperta: Ionuț Bănuță
Nr. pag.: 352
ISBN: 978-606-92766-5-2

Antologie centenară de literatură și artă SF, alcătuită de Ana-Maria Negrilă și editată de Centrul String din București.

CUPRINS:

  • Generația StrING
  • Cântecul libelungilor, de Mihail Grămescu
  • Trudnica procurare a hranei, de Liviu Radu
  • re-venirea (o poveste din lumile inelului), de Ionuț Bănuță
  • Cruciada lui Moreaugarin, de Ovidiu Bufnilă
  • Aguirre, mânia zeilor, de Aurel Cărășel
  • Turnurile Gemene, de Robert David
  • Artefactul, de Cotizo Draia
  • Dincolo de Farul de la Capătul Lumii, de Costi Gurgu
  • Primordială / Desconcretizare, de Mihaela Muraru Mândrea
  • Limbajul Apei, de Claudiu Murgan
  • Agentul galenic, de Ana-Maria Negrilă
  • La lumina roșiatică a Lunii, de Florin Pîtea
  • Iosif, de Adrian Preda
  • Calea ispitei, de Jean Lorin Sterian
  • Cutremurare, de Ovidiu Vitan
  • Anomalia, de Cristian Ghica
  • Eu, cel din oglindă, de Allex Trușcă
  • Domnul de la miezul nopții, de Teodora Gheorghe
  • Ființele nopții din urmă, de Alexandra Medaru
  • Ecaterinism, de Raluca Băceanu
  • Fata din adâncul mării, de Valentin Goran
  • Costumul, de Maria Laura Antohe
  • O poveste între două lumi… Veneția, de Vlăduț Vlăsceanu
  • Divina ispită, de Andra Iușcu
  • Tuanaki, de Cristina Ghidoveanu
  • Vampirul cu umbră în filmul horror, de Ștefan Bolea
  • Fantasticul delimitat, de Oliviu Crâznic
  • Societatea conștiinței – utopie sau supraviețuire, de Florin Munteanu
  • Globalizare, uniformizare, retardare istorică, de Mihaela Muraru Mândrea

Antologia prozei românești science-fiction

antologia-prozei-romanesti-science-fiction-copertaAntologia prozei românești science-fiction, de Michael Haulică

Editura Paralela 45
Domeniu: Ficțiune
Dată apariție: 11-2018
Nr. pagini: 312 Format: 13.5×20

De pe site-ul editurii:

Literatura SF scrisă și publicată acum în România se caracterizează printr-o mare inventivitate în ceea ce privește ideile SF, printr-o largă paletă de stiluri și prin modernitatea ei, prin sincronismul cu ceea ce se scrie în lume. După cum afirma criticul spaniol Mariano Martín Rodríguez, este una dintre cele mai bune literaturi de gen care se scriu azi în Europa. – Michael Haulică

Pe 22 ianuarie Ursula K. Le Guin, scriitoare de SF și Fantasy, s-a stins la vârsta de 88 de ani

Ursula K. Le GuinUrsula Kroeber Le Guin s-a născut în anul 1929, în localitatea Berkeley, din Statele Unite ale Americii. A scris romane, poezii, cărți pentru copii, eseuri, nuvele și, în special, mai multe scrieri de fantezie și științifico-fantastice. Prima dată a publicat în anii ’60. Lucrările sale explorează teme taoiste, anarhiste, etnografice, feministe, psihologice și sociologice.

Ursula K. Le Guin a câștigat de 5 ori Premiul Nebula și de 5 ori Premiul Hugo. A câștigat o dată Gandalf Grand Master în 1979 și premiul Science Fiction and Fantasy Writers of America Grand Master Award în 2003. A primit optsprezece Premii Locus pentru operele sale fantastice, mai mult ca orice autor. Romanul The Farthest Shore a luat National Book Award for Children’s Books în 1973. (wikipedia.org)

Le Guin a dovedit în romanele sale o sensibilitate feministă ce s-a manifestat prin texte din genurile science-fiction și fantasy. Romanele Mâna stângă a întunericului (ciclul Hainish, alături de Deposedații) și seria Earthsea reprezintă un vârf al literaturii universale, SF și Fantasy.

Stilul Le Guin se manifestă și prin modul de aplanare a conflictelor. Eroii săi, fie bărbați, fie femei, sunt înclinați să rezolve diferendele prin discuții, conciliere, mai degrabă decât prin luptă deschisă. De altfel problematica principală din romanele sale o reprezintă conflictele de tip cultural, de unde și aplecarea spre căutarea unor soluții intelectuale, pașnice la probleme ce par insurmontabile. Le Guin a avut o pasiune pentru teme precum cele legate de taoism, anarhie, feminism, psihologie și sociologie.

Ursula K. Le Guin

Le Guin a murit la 22 ianuarie 2018, la casa ei din Portland, Oregon, SUA; fiul ei a declarat că în ultimele luni starea ei de sănătate s-a degradat tot mai mult, fără a specifica cauza.

Pe 28 iunie ne-a părăsit Harlan Ellison la vârsta de 84 de ani.

1024px-Harlan_Ellison_at_the_LA_Press_Club_19860712Harlan Ellison (n. 27 mai 1934 – d. 28 iunie 2018) a fost un scriitor american de literatură science-fiction, care s-a remarcat în anii 70 ai secolului XX ca un promotor al genului New Wave – speculative fiction. A fost un scriitor prolific, publicând peste 1.800 de povestiri SF, nuvele, eseuri, teatru, scenarii, articole critice și altele. A semnat scenarii pentru serialul Star Trek, a fost consultant la serialul Babylon 5, Zona crepusculara și The Sixth Sense. În 1975 nuvela sa postapocaliptică A Boy and His Dog, a fost ecranizată de L.Q. Jones și a avut parte de o bună primire.

Harlan Ellison a câștigat numeroase premii atât ca autor, cât și ca scenarist. Printre ele opt premii Hugo și încă unul pentru munca sa de coscenarist la filmul A Boy and His Dog, patru premii Nebula, cinci Bram Stoker, și altele: Locus, Saturn, Georges Melies Fantasy Film, Edgar Allan Poe, British Science Fiction, British Fantasy. Ellison a fost un scriitor iubit de cititorii de povestiri din toată lumea.

Pe 12 noiembrie a fost anunțat decesul lui Stan Lee

Stan_Lee_by_Gage_Skidmore_3Stan Lee (născut Stanley Martin Lieber) a fost a fost un scriitor american de benzi desenate, redactor, actor, producător, editor, personalitate de televiziune. Stan Lee este creatorul personajului Spider-Man (Omul-Păianjen).

În colaborare cu alții artiști de la Marvel – în special co-scriitorii / artiștii Jack Kirby și Steve Ditko – a creat numeroase personaje ficționale populare, inclusiv super-eroii Spider-Man, X-Men, Iron Man, Thor, The Hulk, Pantera Neagră, Daredevil, Doctor Strange, Scarlet Witch și Omul Furnică. În acest sens, el a deschis drumul pentru o abordare mai naturalistă în scrierea de benzi desenate cu super-eroi din anii 1960, iar în anii 1970 el a contestat restricțiile autorității Codului Comics, conducând indirect la schimbări în politicile sale. În anii 1980 a urmărit dezvoltarea proprietăților Marvel în alte medii, cu rezultate mixte. După ce s-a pensionat de la Marvel în anii 1990, a rămas o figură emblematică pentru imaginea companiei și de multe ori a apărut în scurte secvențe în filmele cu super-eroi Marvel, petru care a primit funcția de onoare „producător executiv”. Între timp, el și-a continuat activitățile de creație independentă în anii ’90, până la moartea sa în 2018. (Wikipedia)

O listă mai detaliată se poate citi în revista Locus Magazine.