Cred că orice iubitor de literatură science-fiction din România a auzit de Marian Truță. Romanele sale, scrise în colaborare sau singur, alături de povestirile publicate în cele mai prestigioase reviste de gen din țara noastră, sunt o lectură obligatorie pentru cei ce doresc să aibă o privire de ansablu asupra literaturii SF din România.

De aceea ne bucură să vedem că scriitorul Marian Truță revine cu un nou roman, la fel de interesant și captivant ca toate celelalte. De data asta nu mai avem un SF clasic, fie el soft, hard sau cyberpunk, ci de un sf aflat la limita fantasticului. Fără a dezvălui subiectul romanului vă putem spune că acțiunea are loc în România, cu personaje locale, bine conturate, pe fondul unei lumi ieșite din comun.

omul-care-s-a-jucat-cu-lumea-marian-truta Omul care s-a jucat cu lumea – Marian Truță
Editura Tritonic, 2018
Colectia: Lit
ISBN: 978-606-749-351-1
Format: 13 x 20 cm, 144 pag.

Înfățișat cu meșteșug, în ambalajul atractiv al unui mic thriller psihologic, al cărui suspans e dozat cu un condei precis, de calibrul rezervat profesioniștilor, microromanul lui Marian Truță depășește abundența contemporană de introspecții seci, cel mai adesea semne ale nepriceperii de-a țese o poveste, epicul cu cap și coadă, care să „te țină”.

Avem de-a face, de multă vreme, cu un povestitor pur-sânge, unul din aceia care știu și dovedesc că orice întâmplare banală, dacă e relatată cu dedicație și respect pentru cititor, poate deveni o poveste fascinantă.

Firește, ar fi dificil să depistezi banalul în situația imaginată de Truță, prin „Omul care s-a jucat cu lumea”, aventura unui personaj împreună cu care rătăcim, totuși alert, printr-un labirint al întrebărilor despre sine, despre lume și tot ce poate fi ea. Este o culme a poveștilor, una care ne ține cu sufletul la gură, dar vorbește despre fiecare dintre noi. Citiți-o și redescoperiți-vă…

Dănuț Ungureanu