Se apropie sfârșitul de an, un an foarte bun pentru clubul Helion, și mă grăbesc să prezint un scurt bilanț. O fac deși mai este o lună până când vom trece în 2018, cu gândul că multe nu se mai pot întâmpla, poate doar vreo surpriză plăcută! Prima constare este legată de ritmul susținut al întâlnirilor de vineri ale clubului. Regula era ca aceste ședințe să se țină la două săptămâni una de cealaltă, însă programul a trebuit să fie modificat adesea, pentru introducerea de întruniri săptămânale. Motivul îl reprezintă numărul mare de lucrări originale lecturate de către membrii Helion ori de invitații speciali. Un al doilea punct important în acest moment de bilanț îl reprezintă faptul că numărul de participanți la fiecare întrunire a crescut, în principal prin atragerea unor membri noi, dar și prin revenirea unora mai vechi, cu participări în anii anteriori. Aceste întâlniri periodice au însemnat citirea unor texte literare originale, dar și a unor eseuri ori prezentări de filme, ceea ce a făcut ca activitatea din 2017 să fie diversă și dinamică.
Au existat însă și alte manifestări, care au marcat anul sefist helionist, primul din seria cronologică fiind Revelionul SF. Tradiția de peste 30 de ani a fost respectată, la sărbătoarea de vineri, 27 ianuarie 2017, fiind prezente aproape o sută de persoane. Revelionul SF a avut o atât de mare audiență deoarece a fost și un prilej de apropiere și reapropiere între autorii și fanii SF timișoreni. Îi revine lui Cornel Secu meritul de a fi făcut posibilă această reuniune.
Perioada 5-7 mai a fost foarte încărcată, deoarece s-au desfășurat în paralel ediția a XXXI-a a Sesiunii Helion și ediția a III-a a Conferinței Internaționale Helion. Principalul câștig a fost dat de calitatea comunicărilor prezentate, atât de specialiști din diverse centre universitare din Europa, cât și de participanți din întreaga țară. Cele două manifestări, foarte solicitante în ceea ce privește organizarea, au însemnat, pe lângă valoroasele comunicări, ocazia unor prezentări de carte, expoziții de artă grafică, festivitatea de premiere a câștigătorilor premiilor la Concursul Național de Proză Scurtă SF Helion 2016, dar și prilej de discuții și socializare într-o atmosferă degajată, prielnică pentru schițarea unor colaborări viitoare.
O participare masivă și decisivă au avut membrii clubului Helion la cea de a 38-a Convenție Națională de Science-Fiction 2017, adică RomCon Râmnicu Vâlcea. A fost cea mai bună ediție din ultimii ani, cu multe reușite, ceea ce le oferă organizatorilor încredere pentru RomCon-urile din anii viitori.
2017 înseamnă și un foarte bun an editorial pentru membri clubului Helion. Au fost publicate mai multe volume, mai ales prin colaborarea cu editura Tritonic, genurile abordate fiind diverse, nu doar SF. În acest context, merită remarcată ascensiunea lui Daniel Timariu ca autor, el reușind să se impună la nivel național prin mai multe volume și prin participări la volume colective ori prin colaborări la reviste cu proză scurtă. A fost și un an cu mai multe deplasări, cu multe lansări și prezentări de carte la Timișoara, dar și la București, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureș, Cluj Napoca, Brașov, Iași și în alte centre culturale.
O realizare deosebită o reprezintă editarea revistelor clubului. Din revista tipărită Helion au apărut trei numere duble, foarte consistente, adică toate cele trei prevăzute pentru anul 2017. Revista și-a păstrat calitatea și diversitatea materialelor, câteva dintre povestirile publicate fiind remarcabile. Și revista electronică helionsf.ro a păstrat ritmul, fiind realizate zece numere, din care două duble, existând o permanentă preocupare pentru îmbunătățirea calității, pentru mărirea numărului de articole publicate, precum și pentru lărgirea cercului de colaboratori.
La sfârșitul lunii octombrie a fost finalizată jurizarea la Concursul Național de Proză Scurtă SF Helion 2017. Competiția avea deja un nivel ridicat, dovedit de calitatea povestirilor premiate în anii precedenți, însă anul 2017 se remarcă prin participarea unui număr și mai mare de autori deja consacrați, dovedind din nou prestigiul în creștere al Concursului Helion. Tot în octombrie au fost desemnați câștigătorii concursului Timișoara peste 100 de ani. Concursul, aflat la a II-a ediție, se dovedește tot mai atractiv pentru cei cărora le place să creeze scenarii pentru viitor.
Suportul financiar pentru multe dintre reușitele Helion pe 2017 a fost asigurat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, sub egida căreia funcționează clubul.
Planuri de viitor? Să nu anticipăm!