In explorarea spațiului roboții vor fi parteneri de nădejde ai omului.

În imaginea de mai jos îi vedem pe asstronauții NASA Cady Coleman (dreapta) și  italianul Paolo Nespoli, cu cel mai neobișnuit rezident al Stației Spațiale Internaționale, umanoidul Robonaut 2, o fotografie din 15 martie 2011.

Robonaut 2, un dibaci ajutor  de astronaut a zburat la Stația Spațială Internațională la bordul navetei spatiale Discovery în misiunea STS-133, din martie-august 2011. În imaginea de mai jos îl vedem împachetat, la sosirea pe SSI.

Robonaut 2 depășește roboții umanoizi de generații anterioare în dibăcie, putere și  este suficient de sigur pentru a lucra cot-la-cot cu oamenii.  Acesta este capabil să ridice, nu doar să țină, o greutate de circa 9 kg (aproximativ de patru ori mai mare decât ceea ce alți roboți anteriori au putut mânui) . Sarcina utilă poate fi manevrată atât de aproape cât și mai departe de corpul său, cu brațele întinse.

 

Droidul Robonaut 2, sau R2, cu noul său set de bază, cu roți, formând ceea ce se numește Centaur 2, își  flexează mușchii de metal în semn de triumf, după ce a urcat pe varful unei coline  la Johnson Space Center Planetar Analog Test din Houston.

 

Următoarea fotografie este imaginea de la proprii săi ”ochi”, în Stația Spațială.

Mai jos, Robonaut 2  în transmiterea primului său mesaj Twitter:

 

 

Imaginea de mai jos îl arată pe Robonaut 2 al NASA,  cu noile picioare de ”alpinism pe Stația Spațială”, concepute pentru a da mobilitatea robotului în gravitate zero. Imagine realizată la 13 noiembrie 2013.

 

Deși inițial a fost utilizat numai în testele operaționale, upgrade-urile la care se lucrează ar putea permite robotului, în cele din urmă, să realizeze adevăratul său scop – să ajute astronauții cu sarcini de executat  în exteriorul stației spațiale, cât și înlocuirea omului în cercetarea exoplanetelor (imaginat pe Marte în foto), unde riscurile de accident sunt mai mari și expunerea la dozele de radiații foarte periculoasă.

Articol adaptat de Adrian Bancu după: space.com, nasa.gov, wikipedia