Ne amintim că în filmul Avatar oamenii controlau roboți pășitori pentru a explora planete noi. Am fost sceptici față de posibilitatea ca în scurt timp să îi avem la îndemînă, adică în timpul vieții noastre.

Iată că tehnologia face progrese, căci cercetătorii din Coreea de Sud fac experimente cu asemenea „monștrii metalici”, deși  puterea și versatilitatea acestora încă nu e la nivelul filmelor SF. Numele lui: Method-1.

În Japonia s-a pus problema producerii iminente a acestora pentru a lucra în medii problematice, cum a fost cazul la accidentul centralei nucleare de la Fukushima.

https://youtu.be/5SoG0rVF1Fk

Firma coreeană care a realizat proiectul de mai sus se numește Hankook Mirae . Un alt proiect este cel al firmei Korea Future Technology :

Mai este în teste la NASA un robot de care am amintit acum cîteva săptămâni, într-un alt episod din această rubrică, pentru ajutor la manipulări și reparații în condiții de imponderabilitate. Un alt model al NASA  pe care îl prezentăm acum, numit  Valkyrie, are între obiective abilitățile de a păși și lucra pe un mediu planetar în afara Terrei. Asemenea roboți vor fi constructorii bazelor și vor construi habitatul ce va putea găzdui oamenii ce vor sosi ulterior pe planetele în curs de explorare. Ei vor putea lucra apoi împreună, în cercetare și exploatare.

Mai înfricoșători sunt roboții-păianjeni, care pot fi folosiți  în beneficiu militar și de spionaj -supraveghere, dotați cu tehnologie wireless.

https://youtu.be/O7FfIG5aSyc

Roboții  „de casă” care operează electrocasnicele, sortează, redau la cerere mesajele telefonice au interfață verbală, recunosc persoanele, fac fotografii la cerere, trimit la tipărire fotografiile, fără fir, întrețin copii cu dans și muzică,  fiind deja disponibili în Japonia.  Ei pot lua deja locul oamenilor în meserii ca pilot de încercare pentru motociclete, pentru a elimina riscul accidentării în condiții extreme de testare.

Pe lângă roboții cu control al aparatelor casnice a apărut și robotul „de fițe”, care te insoțește în mersul pe jos, îți cară laptopul, încape în standardul cel mai acceptat de companiile aeriene pentru bagajele personale, conține alarme și detecție GPS în cazul furtului sau rătăcirii.

https://youtu.be/v139i4K5hRA

Oare se apropie ziua când oamenii vor fi înlocuiți, ce scop va mai avea omenirea?

https://youtu.be/9W7WE1oP7d4

O incursiune realizată de Adrian Bancu, după videoclipuri de pe youtube.com.