In memoriam Cornel Robu

EXEGI MONUMENTUM

  • cornel secu
    Cornel Secu

Cornel Robu, ilustră personalitate a sefeului românesc, a lăsat în urma lui o operă solidă, începând cu ediția critică despre Victor Anestin, un model de cercetare și documentare filologică, apoi cele două antologii: Timpul este umbra noastră (Dacia, 1991) și TWELVE (Sedona, 1995), reprezentative pentru grila de selecție foarte ridicată, dar și prin comentariul critic însoțitor. 

Dar cele care îl definesc în cel mai înalt grad sunt cele trei volume, apărute din doi în doi ani la Cluj-Napoca.

O CHEIE PENTRU SCIENCE-FICTION (2004); PARADOXURILE TIMPULUI ÎN SCIENCE-FICTION (2006) și SCRIITORI ROMÂNI DE SCIENCE-FICTION (2008).

Primele două volume, O cheie pentru science-fiction și Paradoxurile timpului sunt exemplare pentru articulația estetică și lansarea conceptului de sublim, ca o posibilă "explicație" pentru science-fiction, într-o ecuație lansată pentru prima dată de Cornel Robu, care și-a găsit o susținere internațională în paginile mai multor publicații de prestigiu (Foundation, St. James Guide to Science ficton Writers, editor Jay P. Pederson, The Enciclopedia of Science Fiction, editată de John Clute și Peters Nicholls, 1993, Solaris, science-fiction et fantastique, Quebec, 1990).

Ultimele două volume, TEORIA PIERDE OMENIREA - Theory kills sympathy (2009) și MORTUA EST (2014) sunt culegeri de articole, studii și opere care confirmă ceea ce a făcut toată viața Cornel Robu: spiritualitate înaltă, organizare temeinică a probatoriului cultural, cuprindere vastă a domeniului abordat.

Prin opera sa de evaluare estetică și literară fără egal Cornel Robu poate spune ca și poetul latin Horațiu: Exegi monumentum!

Cornel Secu

Sumar, Nr. 67 / noiembrie-decembrie / 2016

In memoriam Cornel Robu

Omagiu Cornel Robu

Trei texte de Cornel Robu

Fișa lui Cornel Robu

Știri SF

Laborator SF

  • LOU, Daniel Timariu

Internext

Cronica de familie

Fototeca

Dosarele Imposibilului

BD

Vector

Știința pentru începători

Pe scurt despre proza scurtă

Galeria fantastică